Egyestés kapcsolás

Őzike utcai klubhelyiségünk fűtés korszerűsítése során némi elektromos vezérlési problémák adódtak. Mivel az új rendszer már több fűtéskörre van bontva és azoknak szabályzása termofejes szelepekkel történik, így adódott a feladat, kell egy lehetőleg kevés alkatrészből álló vezérlő áramkőrt építeni.Névtelen 

A lehető leggazdaságosabb és költségtakarékos fűtésrendszert úgy tudjuk üzemeltetni, ha  mindig csak azt a helységet fűtjük ahol tartózkodunk. Jelen állapotban 2 kőr üzemel mivel a tevékenységek külön helyiségeket igényelnek, s az otttartózkodási idők sem fedik egymást ezért kell két külön helységtermosztáttal vezérelni a két fűtéskőrt. Vagyis ha valaki bemegy  például az oktatási terembe akkor bekapcsolja az ott lévő termosztátot 20*C hőmérsékletre,  és az radiátorok elkezdenek fűteni. A körben a melegvíz áramlása csak úgy történhet ha az elektromos termofejjel  vezérelt szelepet nyitjuk. A termofej 230 Volt hálózati feszültség hatására kb 3 perc alatt nyitja a szelepet, s amíg a feszültséget kapja addig nyitva is marad. A szelep nyitásával párhuzamosan a fűtő kazánt is indítani kell, ami egy elektromos rövidzárat jelent a kazán vezérlésében. A kapcsolási rajz  baloldalán a gyengeáramú rész a jobboldalán a 230 Voltos rész  látható. A gyengeáramú rész az alkalmazott relék miatt lett kialakítva, a termosztátok is 12Volt egyenfeszültséget kapnak. A három relé üzemállapotát a velük sorba kötött leddióda jelzi. A relék árama 15 mA körüli, ami pont illeszkedik a ledek üzemi áramához. Az 1. és 2. relé a termofejeknek kapcsolja a működtető 230 Volt feszültséget, a K. relé pedig egy rövidzárat biztosít a kazán indításhoz. A kész áramkőr előregyártott kísérleti panelra lett felépítve, a fólia oldalon a horizontális az alkatrész oldalon pedig a vertikális vezetősávok futnak. A fóliaoldalon a vezetősávok megszakításával lettek további szakaszok kialakítva, míg az alkatrész oldalon pedig vezeték darabok beillesztésével alakult ki a kétoldalas nyomtatottáramköri lap.

Némi digitális kapcsolástechnikát is be kellet vetni a tökéletes működéshez, mivel a ha bármelyik vagy mindkettő szelepet nyitjuk akkor azzal vagy azokkal párhuzamosan a kazánt is indítani kell Ehhez egy a világ legegyszerűbb “logikai vagy kapuját” alakítottuk ki 2 darab diódával.

A későbbiekben amikor majd a további kettő fűtéskőrt is beüzemeljük majd ki kell egészíteni az áramkört további relékkel és “vagy kapukkal”. De az majd egy másik bejegyzés lesz, mert az már mikrokontrollerrel fog működni.

Az “egyestés” cím onnan ered, hogy a panelt egyik este 3 óra alatt lett összeszerelve a fiókban fellelhető alkatrészekből.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .