Tápegység gyorsszervíz

Rádióklubunk egyik legelső készülékei közé tartozik a Yaesu FT-225RD 2 méteres összüzemmódos adóvevő készülék. Már amikor megvettük akkor is egy öreg darab volt, de mi nem a kora hanem a tudása miatt, ugyanis lehet vele rádiózni, és csak azt mást nem. Többen hiányolták belőle a Tetriszt meg az automata sorszámadót, de hát ez van.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Néhány apró hibától eltekintve mint az üzemmód váltókapcsoló és a kijelző elektronika meghibásodása, más komolyabb probléma nem volt vele. Volt egy újítás (mods) ami abban merült ki hogy a hangerő potméterhez be lett építve egy ellenállás, hogy ne lehessen “nullára” letekerni a hangerőt. A készülék mindannyiunk megelégedésére teszi a dolgát, működik, nálunk most már 15 éve.

Minap történt, hogy 5cbm Miki elmondása szerint füst és hangjelenségek közepette megállt a készülék. A gyorsteszt arra mutatott hogy egy elektrolit kondenzátor felrobbant. A miértek is hamar kiderültek. A tápegység áteresztő tranzisztora ami egy MJ802, kissé zárlatos lett, sígy az összes feszültség átszaladt rajta, de szerencsére nem keletkezett sok kár.

tap

 

A tápegység panelon a Q02 tranzisztor és a balra látható kék kondenzátor is ki lett cserélve.

. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A készülék hátlapján elhelyezkedő hűtőbordán pedig a Q1 tranzisztor lett cserélve. Mivel az eredeti MJ802 beszerezhetetlen, ezért egy mezei Tungsram gyártmányú 2N3055 lett helyébe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A két rosz alkatrész végül a szemétben végezte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

További kontruktőri cikkekhez katt ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .