Újabb ajándékok a klubnak

Az ember estefelé már (remélhetően) otthon ül, és vagy a kislányával társalog vagy esetleg éppen rádiózik. Aztán megszólal a telefon, és…

3

…a vonal túlsó felén Kálmánczi Sándor jelentkezik. A kölcsönös bemutatkozás után kiderül, hogy a fiatalember régóta keresett bennünket, s ami a fő, két antik katonai lomhalmot szeretne ajándékozni a klubnak.

1

Az NV-1B fedele a fölnyitható lappal, amely alatt a szerelékes vászontáska pihen

Az ember szíve ilyenkor persze hevesebben ver, s egyből a lényegre térne – de kultúra is létezik a világon, így visszafogja az agarakat. Először sorban tisztázzuk, hol és miért fogant a gondolat? Kálmán elmondja, úgy három esztendeje hallott tőlünk egy három részes sorozatot az egyik rádióban, amelynek fő témája a Magyar Királyi Honvédség katonai híradástechnikája volt. (Ugyan, mi lett volna más? 🙂 )

2

Nyílik a tárház s benne a kincsek… 🙂

Nos, Kálmán most úgy döntött, a nála lévő két rádiót, egy R-106-ot beszélővel és egy NV-1B-t a klubnak adományozza. Persze érdekes lehet a masinák forrása is – ám erre rögvest két, egymásnak szögesen ellentmondó változatot is hallottunk.

5

Szakadásmentes, patika darab!

Az egyiket az édesanya közölte: e szerint a nehéz vasak Egerből származnak, s a fiú még tízen évesen a MÁV és a BKV szolgáltatásait igénybe véve cipelte föl őket Budapestre majd haza. Aki emelintett már NV-1B-t tudja, nem az a könnyed technika, így csak “részletes” fuvar jöhetett szóba – ami olvasatunkban annyit tesz, hogy az egyik rádiót X lépéssel előre vitték, ott letették, majd a másikat utána. És így ki a Nyugatiból Kőbányára. 🙂

4

Az NV-1B telepcsatlakozója – a hálózati dettó nagyon szép és ép

Kálmán szerint mindez botorság, hiszen a katonai lomok Kőbányáról eredeztethetőek. Ami biztos, az ifjú tizenhat esztendősen agyhártyagyulladást kapott, így ami előtte történt, nagyrészt elveszett. S mivel az éterszondázók is az említett időpont előtt datálódnak, nem mi fogunk igazságot tenni.

7

Az R-106 a kiállítási helyén – balra látható a kagyló

A klub új lomjai szépek, s ami sokkal fontosabb, a Nehézegységes Vevőnek a fedele, sőt, a vászonzsákja, mi több, a cele-klulái is megmaradtak! Na, erre tessenek gombot varrni! Csak a miheztartás végett: az általunk szeretett és nagyra becsült HA5IT Tomi Om gyűjteményes lomhalmán kívül ilyen teljes masinát még nem szemléltünk sehol. Persze ettől még biztos akad belőle, csak mi arról nem tudunk.

8

És akkor íme az NV-1B. Reméljük, hamarosan megszólal!

 

Ismét és hálás szívvel köszönjük Kálmánczi Sándor nemes gesztusát, amellyel ezt a két ritka készüléket a rádióklubnak adományozta!

 

Mára ennyi – s ha minden jól megy, holnap jön az MKH-s rádiók folytatása!

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .