Hallicrafters 1944-ből Budapesten

Tudjuk, a köz várja az MKH rádióiról szóló folytatást – jön is az, de néha azért egyéb, könnyedebb témákra is fókuszálunk. Most egy rövid, de annál elgondolkodtatóbb anyag olvasható három darab fényképpel.

Malcsiner-1

HA6U – azaz Malcsiner Ferenc állomása 1937-ben így mutatott

HA6U Malcsiner Ferenc kimagasló alakja volt a háború előtti és utáni magyar amateur mozgalomnak. Mi most három fényképet hozunk, amelyek e jeles elődünk állomását mutatják. Fontos megjegyezni, Feri Om a háború előtt a Standard tervezőosztályán dolgozott, s olyan projektekben vett rész, mint a magyar radarfejlesztés vagy az R/12-es adó-vevő kialakítása. Utóbbiból egy példány készült, s élesben egy bombázás során próbálták ki, amikor az egyik mérnök élőben közvetítette az eseményeket a földön települt ellenállomásnak. (Igaz, Feri Om az R/11-et említi visszaemlékezéseiben, de egészen biztosan tévedett, mert az R/12 volt a kísérleti darab, míg az R/11 egy több gépben használt, de a negyvenes évekre elavult német rádióberendezést takart.

HA6U-1942

Nézzük csak az ötös pontot: ruszki adó. Nos, vajon az mi lehetett eredetileg? Katonai, civil holmi? Aki megfejti, vendégünk egy sörre. De mondjuk a Western billentyű sem utolsó felszerelési tárgy lehetett 1942-ben… 🙂 (A fotót HA2MN Tibor javította föl.)

És akkor itt a megfejtés: a ruszki adó egy Радиостанция 71-ТК. A remek válasz beküldője pedig HA5SPA Péter Om volt, akinek természetesen jár a sör! S még valami: HA8BDE Dénes Om jóvoltából és tollából hamarosan indul a szovjet harckocsirádiók bemutatása ugyancsak itt, a HA5KDR BFRK oldalán.

Bennünket különösen az 1944-es keltezésű fényrajz foghat meg, hiszen a privát gyártású adó mellett balra egy Hallicrafters vevő áll az asztalon. (A készülék pompásan fölismerhető a hangszóró előtti jellegzetes h-betűről.)

Malcsiner-3

Ott a masina! Külön felhívnánk a figyelmet a korabeli íves lámpára!

S itt rögtön föl is vetődik egy komoly kérdés. Jelesül az, hogyan és milyen rejtekúton jutott a Budapesten élő, “forró” hadiipari témákkal foglalkozó mérnök lakásába az “ellenség” egyik kiváló terméke? (A civilebb verziót lásd lentebb.) A pontos választ nem ismerjük, de talán nem zárható ki, hogy egy hasra szállt bombázóból termelték ki szorgos kezek. Azt máshonnan elérhető dokumentumokból (Például a Légi háború Magyarország felett I-II.)tudjuk, hogy a Tungsramba és a Standardba rendszeresen beszállították a lelőtt ellenséges repülőgépek műszakilag értékes berendezéseit. Mivel amerikai vasmadárból százas nagyságrendben esett le akkori hazánk határain belül, nem kizárható, hogy ez lehetett a forrás. Esetleg még szóba jöhet valamiféle német kapcsolat – de ennek kisebb esélyét látjuk.

Western_key

Íme egy Western key, amelynek képét HA2MN Tibor Om küldte el nekünk! A fotót ez úton is tisztelettel köszönjük!

Nos, a Hallicrafters S-20 Sky Champion egy nyolc csöves vevőkészülék, amely frekvenciaterjedelmét tekintve négy kapcsolható körzetben 0,54-44 MHz-ig dolgozott.  (URH 1944-ben, az a nem semmi ám!) Ára egy 1938-as kiadvány szerint negyvenkilenc és fél dollár volt, majd mivel hamarosan megjelent fölváltója, az S-20R, 1940-től már nem szerepelt a lapokban. Érdemes megjegyezni, rendkívül rövid ideig készült, ezért ma sokkal ritkább, mint az utódai. Általános jellegű vevőként a korai gyártású amerikai bombázókon használták, így ha tényleg innét származik, s nem szimpla ügylet, azaz vétel útján került hozzánk, akkor igencsak kalandos útja lehetett.

Ami tól-ig nagy biztonsággal kijelenthető, a ma ismert és 1944 előtt elkattintott állomásfotókon sehol és senkinél nem látható ez (ilyen?) lomhalom – ám az már száz százalék, hogy ha valaki még a békeévekben szerezte, akkor eldicsekszik vele. Silley log-jában sem szerepel sehol, pedig a hajdani tábornok igen sok apróságot lejegyzett a naplója szélére.

Mivel a Standard amerikai érdekeltség volt, az sem zárható ki, hogy így került a gyárba, s Feri Om főnöki engedéllyel vitte haza ezt a csodás rádiókészüléket. Ez ugyan kétség nélkül logikus – de csöppet prózai. 🙂

A választ vélhetően már nem tudjuk meg, de a felvetés ettől még izgalmas. Egy amerikai rádió a király nélküli Magyar Királyságban 1944-ben.

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .