Tyúkbélen az R-10!

A tegnapi R-10 videó után íme egy újabb gyöngyszem: a hatvanöt esztendős masina távvezérlése egy szintén ilyen korú TBK-2-es telefonról. Bevalljuk őszintén, erre a verzióra-részre eredetileg nem gondoltunk, de ahogy szokták mondani, evés közben jön meg az étvágy, így egy füst alatt ezt a mikrofilmet is elkészítettük. Hamarosan jön még egy – igaz, az az R-20T-ről szól majd. Ott HA5IT Tamás öt perc leforgása alatt kipakolja a T tartalmát – így mindenki kap egy támpontot, mit kell(ene) beszereznie, hogy a dobozt fel tudja tölteni. Nem lehetetlen – de nehéz. S akkor hajtás után lássuk a rövidke, öt perces videót a távvezérlésről. HA5IT partnere ezúttal is HA5RU Gyuszi volt…

Hangulatlámpa. Szereti Ön az ilyen fényt?! Vagy netán a rádiót? 🙂 (HA5IT)

Zárásként egy megjegyzés: a módszerben kis csalás lapul, hiszen itt eredetileg az úgynevezett Távrábeszélő berendezést kell(ene) alkalmazni. Ez Tamásnál rendelkezésre áll, ám az idő rövidsége miatt az egyszerűbb megoldást választottuk – mi szerint az R-10 kezelője folyamatosan figyeli a telefonforgalmat, s a hallottak függvényében váltja adásra vagy vételre a rádiót. A lényeg azonban így is érzékelhető: a beszéd oda-vissza megbízhatóan átmegy a vonalon, vagy ahogy mi mondtuk anno, tyúkbélen. A következő tervünk a fentebb citált távrábeszélő beröffentése – amelyről szintén képeket és videót kívánunk alkotni.

 

S ha már Tominál jártunk, bekapcsoltuk az R-20-at is, s befüleltünk vele a magyar körbe 3,515 Mc/s-on. Zseniális élmény – távíró állásban – végigkísérni, amint Budapestről Csíkszeredára, onnét pedig Zentára kerül a magyar szó. Erről nem készült videó – de hamarosan pótoljuk e hiányosságot is… 🙂

Még egy apróság: tényleg van abban valami idegborzoló, amikor ezek a hatvanöt éves masinák azt teszik, amire kitalálták őket. S mindezt úgy, hogy némelyik évtizedek óta nem volt bekapcsolva.

Ha kérdésed van, bátran tedd fel, s mi a legjobb ismereteink szerint igyekszünk majd felelni rá.

 

Baráti 73!
HA5IT Tamás

HA5CBM Miklós

Military Szakosztály

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .