Egy különleges masina, a HTG-1 Hellschreiber adó-vevő

A magyar gyártású HTG-1-es Hellschreiber adó-vevő a német Feld Hell „koppintása”. Gyártójuk a a Hungária körúton állt Telefongyár volt. (Itt található ma a Siemens központja.) Mint azt a roncskutatas.hu oldalon „zsolt001” írja, a gyár történetével foglalkozó monográfiák megjegyzik, a HTG berendezések minta után születtek, s a szakemberek rengeteg problémával szembesültek az első sorozatok elkészítésekor. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen – ismervén a készülék rendkívüli összetettségét – efféle „lomot” csak nagyon felkészült ember- és eszközállománnyal lehetett összeállítani. Fontos megjegyezni, a korunkra maradt ismert példányok száma nem éri el az egy tucatot – annak ellenére sem, hogy Germuska Pál rendkívül alapos és nagyon olvasmányos, a magyar hadiipart tárgyaló könyve szerint akadt olyan esztendő, amikor másfél ezer példány került ki belőlük a zuglói üzem kapuján.

Folytatás

Merre tovább a hatvan méteren?

Mint a minap ígértük, folytatjuk hatvan méteres kalandozásunkat. A sáv jelenleg a hazai amatőrök számára nem nyitott, ott csak a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság külön engedélyével lehet dolgozni. Azt, hogy a HA5KDR és a HA9HAF9A megszólalhatott a „rock band-en”, elsősorban HA7PL Dallos Lacinak köszönhetjük, aki első, 2015. áprilisában elhangzott kérésünket teljes mellszélességgel támogatva írt levelet a hatóságnak. Akkor még csak hárman voltunk – ma pedig lehetünk úgy negyvenen. Az engedély áprilisban lejár, s jelenlegi formájában már nem újítható meg. Hogyan tovább – erre próbálunk saját látószögünkből röviden felelni. S még egy apróság, e cikkhez tartozik egy lista, amelyet HA7PL Laci gyűjtött össze s az ő engedélyével tesszük közzé. S a hozzájárulást természetesen ezen helyen is hálásan köszönjük!

Folytatás

CQ 60 méter HA9HAF9A és HA5KDR

Tavaly előtt április elején egy kósza gondolattól vezérelve három hívójelel engedélyt kértünk a hatvan méteres sáv (5,350-5,450 MHz) használatára. Nagy reményeket nem fűztünk az ügyhöz, de láss csodát, az NMHH HA7PL Dallos László ajánlása nyomán rábólintott folyamodványunkra. Miután az esetnek híre ment, sorra jöttek mások is. Az „öt megát” ma is műveljük, ám 2017. április 30-án lejár az engedély, s az jelenlegi formájában nem is újítható meg. Az alábbi rövidke írás első része a szerzett információkat foglalja össze, míg a második a továbblépés esélyeit latolgatja.

Folytatás

Távoktatás mint választható opció.

Igen, elérkeztünk a várva várt pillanathoz. Elkészült és január 14.-én már a távoktatás opció is választható. Sokan kérdezték már, hogy mikor lesz ilyen lehetőség mert azért (Budapesthez nézve) vidéken is van sok érdeklődő aki keres helyi megoldást de sajnos nem talál. Most már nekik is lesz “megléphető” azaz elérhető vizsgafelkészülés.