Négy méter – összüzemmód

R 134 70mc konverterKatonai készülékekkel rádiózni mindig öröm – s igaz ez az állítás annak ellenére is, hogy sokak szerint e berendezések kizárólag dísznek, esetleg hajónehezéknek jók. Az előző mondat első felében említett alapigazság jegyében a szentendrei Altiszti Akadémián az utóbbi hetekben komoly fejlesztések történtek, így immár 70 Mc/s-on is képesek vagyunk összüzemmódban dolgozni. Mindez „úgy jöhetett létre”, hogy HA7PC Karesz jó szívvel tartós kölcsönbe adta a laktanyának saját HA5IW-féle 28/70 Mc/s-os konverterét.

 

A fordítót a számos tekintetben különlegesnek számító, hazai (Ajka, Videoton) gyártású (1990) R-134 típusú (USB és CW) adó-vevőhöz csatlakoztattuk. A konverterbe befutó teljesítmény 6 Watt, míg a vízszintes, három elemes „sárga” BHG Yagira szintén ugyan ekkora erő jut.

A rendszer összeszerelése után elsőként a Kis-Kőháton és a Hörmannon lévő jeladók vételével próbálkoztunk – teljes sikerrel. Mind a két beacon szépen szól – annak ellenére is, hogy a laktanya a Duna partján, szinte a hegyek tövében áll.

Videoton gyártású (1990) R-134 típusú (USB és CW) adó-vevő Videoton gyártású (1990) R-134 típusú (USB és CW) adó-vevő
70 Mc/s 75 Ohm 70 Mc/s 75 Ohm
Videoton gyártású (1990) R-134 típusú (USB és CW) adó-vevő Videoton gyártású (1990) R-134 típusú (USB és CW) adó-vevő

A sikeren felbuzdulva megcéloztuk a zajhatár alatti kommunikációt – elsőként egy lengyel, majd egy horvát állomással sikerült összejönnünk JT6M és FSK441-es üzemmódban. Internetes visszaigazolás www.on4kst.org alapján tudjuk, jeleinket Hollandiában és Spanyolországban is vették.

Ugyancsak „négy méteres hír”, hogy az állomás „személyzete” e sáv megfigyelésére munkába állította legújabb szerzeményét, az R-323M digitális kijelzésű katonai vevőt. Mint a mellékelt kép mutatja, az R-130M-be iktatott Rh antennát használjuk – s bár a képről nem derül ki, de bátran elhihető, a Kis-Kőháton lévő jeladó ezen is igen szépen és stabilan hallható. R-323M digitális kijelzésű katonai vevőhöz is az R-130M-be iktatott Rh antennát használjuk R-323M digitális kijelzésű katonai vevőhöz is az R-130M-be iktatott Rh antennát használjuk

Koránt sem mellékesen és utolsó sorban pedig ajánljuk figyelmetekbe az alábbi írást:  Három év ezer összeköttetés

Mindenkinek jó rádiózást kíván a

HA9HAF9A és HA7AA csapata

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .