Hamis a baba!

Hamis a baba!

A Hármashatár-hegyi amatőrTV adószekrény szerelésénél beépítésre került egy kb másfél méter hosszúságú mind két végén N-típusú csatlakozóval szerelt H-155 típusú összekötő kábel, ami a 20 Wattos végfokot köti össze a kimeneti digitális adószűrővel. A szerelés közben véletlenül a kábel külső szigetelését megérintve, melegség fogott el. Hoppá, itt valami nem stimmel, egy ilyen rövid kábelnek a rajta átfolyó teljesítmény hatására nem szabadna így melegednie. Az amatőrTV végfok és a szűrő között.50 Ohm-os lezárással, tisztán a kábel 1.7-es SWR-t mutatott!!!

Kis országunk több pontjáról az 5. 8. 9. körzetből is jött rádióamatőrtől  visszajelzés, az ezen kábellel való munka során, hogy nem stimmelt valami. Természetesen a kábel jó, csak…
Hol vásároljon kábelt a rádióamatőr máshol, mint az elektronikai üzletben ? Aki mostanában vásárolt a sötétebb színű BELDEN H155 típusból, az megnyugodhat. Aki viszont a világos színűből vásárolt, mert ugye azt is H155-ösként adták el, az kezdhet aggódni, nem kicsit, nagyon!.

Eredeti sötétebb színű Belden H-155 kábel, melyen olvasható a Holland Belden és H-155 is. Belden Belden

A világosabb színű hamis, vagy nevezhetjük noname kábel, már egy kicsit a csillagokban jár a speciális jelölések terén.
Valami H – 155  típus és Tri – shield mint gyártó (?) olvasható.
A HAMIS H155-ös jellegzetessége a pöttyökből álló felirat. noname Noname

Tovább elemezve a kábelek kialakítását, ha a kettőt egymás mellé rakjuk, láthatók lesznek a különbségek. A következő két képen felül az eredeti alul pedig a noname kábel látható.  Az árnyékoló fólia kialakítása. folia Felső Belden - Alsó noname

A dielektrikum kialakítása. dielektrikum Felső Belden - Alsó noname

Az impedancia mérésnél a mérőhíd -13 dB szinten jelzi a 0 értéket. Minden ettől alacsonyabb érték a kábel ütköztetési csillapítását – reflexióját – jelenti dB-ben. Az elvárt minimum műantennára 30 dB körül, antennára minimum 20 dB illenék lenni. Ez utóbbi 1:1,2 lenne. Nem cikkcakkosan, hanem ennél sokkal egyenesebben. Az impedancia méréshez műantennával lezárt kábel kell, imp_450mhz10 Impedancia 450 MHz-en.

Az átvitel méréséhez a generátorból a mérőbemenetre visszavezetett jelet, ami a kábelen áthalad csatlakoztattuk. Ilyen csillapítási értékeket 60 méter kábelen lehet mérni egy átlagos antennán, nem 15 méteren! frekimenet Frekvenciamenet 0-1000 MHz-en.

További képek a mérésekről a Hamis H-155 kábel albumban találhatók.

Összegezve a dolgokat megállapíthatjuk, hogy megpróbálnak valamit eladni, egy már befutott típus mögé besorolva, látszatra még stimmelne is minden. Csak a fizika az nem csapható be, teszi a dolgát, s ha valami nem hozza a paramétereket akkor már kibukik a sorból. Aki jóhiszeműen megveszi, (mert ugyebár az eladó azt mondta) s beépíti, később majd azon agyalhat hogy hol és mit rontott el? 8-as körzeti barátunk ugyanígy járt. Több levélben, képekkel egyeztettük a kábelt, kiderült ugyanaz. Lehet, hogy a kiváló importőr az egész országot beterítette ezzel az utánozhatatlan, remek termékkel.

Ha esetleg olvasóink közül is találkozott valaki ezzel a hamisítvánnyal, köszönettel vesszük ha megírja.

HA5CD Csaba, HG9AR András, HG5CUT Tibor

További cikkekhez katt ide!

 1. Sziasztok,
  Nekem is sikerült bevásárolni belőle 30 métert. Még nem használtam, de tuti a Hamisababa gyártmány.
  Üdv.

 2. Szia,
  Köszi az infót. Már majdnem ruhaszárító kötelet csináltam belőle. Egyébként Vácon vettem, egy elektronikai amatőrboltban. Kritikán aluli minőségű amphenol csatikat is sikerült vennem hozzá.
  Üdv,
  Endre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .