Átmentem órásba

Klubhelységünkben beüzemeltünk egy szép nagy faliórát, de már az első pillanatoktól kezdve bizonytalanul működött. Hol ment hol nem, de inkább nem. Miután már több ellem cserét is végrehajtottunk, eljött az idő hogy egy kicsit belenézünk hogy mi is az igazi  hiba amitől nem jár az óra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Az óra lelke az elektronika, ami egy igen primitív nyomtatott áramköri lap. Tartalma egy kvarckristály, egy tekercs ami mint motorként hajtja az óraművet valamint a nyákra felépített óra integrált áramkör. A fekete domború akármi alatt lapul az ic, nincs klasszikus tokja hanem azzal a valamivel van bevonva, így védve a sérülésektől. Ez a divat hogy minnél olcsóbb legyen az előállítási költsége az elektronikának. A panel bal szélén látható két nagyobb egybefüggő felület, ott érintkezik az elemtől érkező fémlemezek a nyáklappal. Nincs forrasztás, cak egyszerűen nekifeszül egymásnak az érintkező és a nyáklap. Ha érintkezik, meg persze ha rendesen, de nem és ez volt a baj!

. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A két elemérintkező lemezkét stabilan kellet rögzíteni a helyén mert az összeszerelés folyamán kis elmozdulás miatt a megfelelő kontaktus nem tudott létrejönni, magyarul  nem érintkezett, vagyis megállt az óra. A fehér színű melegtakony anyaggal tökéletesen sikerült a lemezkéket beragasztani, így már érdemes összerakni vagy legalábbis megpróbálni összerakni az óramechanikát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Az elektronika visszapattintva a helyére, határozott a kontaktus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A ceruzaelem helyén s a motor szerkezet már forog is, bár ez a képen nem látható!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rengeteg a fogaskerék, csak aztán legyen mindegyiknek helye.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Az óra és a perc mutatók meghajtó fogaskerekei már a helyén vannak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Itt a lényeg a másodperc mechanika és a hosszú vékony tengely a másodpercmutató tartója.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

No lám és helyére került minden, már csak a fedelet kell rápattintani és kész.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mechanika rendben, már csak az óra táblába kell az anyával és az alátéttel rögzíteni és a mutatókat pozíció helyesen installálni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

S lássunk csodát, az óra jár!

 

További cikkekhez katt ide!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .