A cél: 1 kiló alatt!

Néha arról ábrándozom, milyen jó is lenne kiugrani a természetbe rádiózni egyet úgy, hogy a felszerelés összekészítésével ne kelljen sokat bajlódni. Az indulás előtt az eszközök összeállításánál, nem utolsó szempont a csomag súlya, mert a csúcsokra gyalog megyünk. Ezért törekszünk elsődlegesen mindig arra, hogy a hasznos holmik, melyeket magunkkal viszünk lehetőleg minél könnyebbek legyenek. Egy URH-s marokrádióval nincsen sok gondunk, de ha az ember RH-zni szeretne, akkor kicsit másabb a helyzet. Amikor nem húzza a hátunkat a zsák, az otthoni QTH-n nem is érezzük, hogy egy-egy kábel, darab drót, csatlakozó vagy műszer a maga pár grammjával összességében milyen nehéz is tud lenni. Egy kisebb 2-3 kg-os rádió nem tűnhet soknak, de a hozzá való egyéb felszereléssel könnyen elérheti a 10 kg-ot is. Ez a súly még nem tartalmazza a túrákhoz elengedhetetlen egyéb terheket, mint az ivóvíz, élelem, ruházat, elsősegélycsomag, térképek, stb. Mi is (HA7HF Feri, HACLF István és jómagam) fokozatosan váltottunk egyre könnyebb rigekre, míg végül ki nem kötöttünk a YouKits HB-1B készülékénél.

1 kilo alatt

Amikor hozzájutottam, egyből felmerült bennem a kérdés, hogy megvalósítható-e egy kis kompakt csomag, amely tartalmaz minden szükséges eszközt egy kis kiruccanáshoz, melyet a polcról levéve már indulhatok is.

Ki is tűztem egy célt. Összeállítom 1 kiló alatt!

YouKits HB-1B YouKits HB-1B

A lelke a rignek, mint már fentebb említettem egy YouKits HB-1B mérete: 132x85x35mm súlya: 380g. Távíró üzemmódban lefedi a 80/40/30/20 méteres sávokat. Nemcsak súlya, hanem vételi áramfelvétele is lényeges, hiszen jelentős súlya van a tápellátásnak is. 13,8V-ra vetítve szignál nélkül 55mA!

Sajnos, gondolom a méretverseny miatt beépített hangszóróval nem rendelkezik. Ezt a trükköt a Yaesu is bevetette az FT-857-es készülékeiben, amikor a méretes tápcsatlakozó aljzatot a készüléken kívül lengőre szerelte. Ha egyedül megyünk ez nem jelent problémát, de ha többen, mint mi általában, jól jön, ha adás közben a másikunk tud jegyzetelni. A készülék használói többségében egy külső szpíkert kapcsolnak rá. Mivel azt nehezen hajtja meg, én építettem hozzá, egy egyszerű HF erősítőt egy LM386 IC-vel. Ezt fixen rögzítettem is mellé egy dobozban.
Rádió + hf erősítő Rádió + hf erősítő

Tápellátás

Perpében többnyire egy Turnigy 7.2 Ah Lipo akkumulátort használok egy “homemade” feszültségejtővel, ami egy egyszerű megbízható szerkezet. Sorba kapcsolt diódákon esik a feszültség, ami nem zavarja a sávokat és nem sokkal több a vesztesége, mint egy DC-DC kapcsolóüzemű átalakítónak. Összsúlya a könnyű feszejtővel együtt csupán 972g. Ez egy kifejezetten könnyű fajta, és drágább darab, de 972 g nevetségesen aránytalan a kis 380g-os rádióhoz.
Turnigy 7.2 Ah Lipo akkumulátor egy Turnigy 7.2 Ah Lipo akkumulátor egy "homemade" feszültségejtővel
Tápejtő hátoldala Tápejtő hátoldala

Ezért én mivel volt itthon a hátára ragasztottam egy sor mikró ceruza elem (AAA) tartót. A 10 db 1Ah-ás elemecske nominális feszültsége 12V, de ténylegesen meghaladja a 13,8V-ot, és így feszültségejtő sem szükséges. Az 5W-os kimenő teljesítményéből könnyen kiszámítható, hogy elegendő ez az energiaforrás is. A készülék előlapjáról leolvashatóan 9V-ig üzemképes.
Ellemtartó, 10 x AA Ellemtartó, 10 x AA

Az otthoni billentyűm 1750g, tehát ezt a problémát is meg kellett oldanom. HA9MDP Petitől gyorsan szereztem egy kis katonai gyalogbillentyűt amit előszeretettel használnak mások is kitelepüléseken súlya 68g. De mivel nálunk a klubban dívik a billentyűépítés, ezért gyorsan összedobtam egy “single lever”-t körömreszelőből és építőkockából. Súlya 44 gramm.
20151225_000124
Billentyű kinyitva Billentyű kinyitva

Az antenna

Hogy mi a jó antenna, szerintem amíg amatőrök létezni fognak nem lesz egyetértés, de “ultra light” kitelepüléshez hármat vettem szemügyre, melyekkel használhatom egyszerre a 40/30/20 méteres sávokat. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Talán több is, mint amikre én gondolok. A leglényegesebb szempont nekem most a súly. Egyszer egy kör-QSO-ban valaki a 2 kilós huzalantennájával hencegett. Nekem is van ilyen, sőt talán nehezebb is, de valahogy úgy éreztem, hogy ő ezzel nem mászott még jeges sziklás talajon szúrós bokrok alatt -5 fokban. A három befutó nálam az inverted-V, a félhullámú ellensúlyos és a SOTA-sok körében leggyakrabban használt végén táplált félhullámú (end fed) antennák. Az antennák anyagánál és szerkezeti megoldásaiban maximálisan az egyszerűségre törekedtem.
20150730_170032
20150730_124111

Linked inv-v 1850g

Előnye, hogy nem kell tuner, mert ennek a dipólnak a talpponti ellenállása 50 Ohm. Ha nincs tuner kevesebb a veszteség. További előnye, hogy körsugárzó. Hátránya, hogy a talpponti ellenállás hangolása a szárak szögének változtatásával időigényes, kell hozzá egy legalább 10m-es tápkábel melynek súlya igencsak nem csekély (csatlakozókkal kb 700g), valamint egy teleszkópos bot (RG 58 esetén kb 1000g). A közbeiktatott saruk össze- és szétcsatlakoztatásával állítható be a kívánt hullámhossz. Antenna súlya 150.g

Félhullámú ellensúlyos 1117g + ATU

HA4AA Andrást látom folyton eredményesen rádiózni ezzel az antennával. Egy nem rezonáns madzagot köt a meleg pontra, melyet egy teleszkópos bottal kiemel a 3 ellensúlya, melyek a használt sávok félhullámaival megegyeznek a földön szétterülnek. Előnye, hogy gyorsan telepíthető tápvonalat nem igényel. Körsugárzó. Hátránya, hogy ATU vagy egy komolyabb manuális tuner szükséges hozzá, valamint persze a teleszkópos bot (kb 1000g). Itt jegyzem meg, hogy ezen botok súlya gyakran önmagában több mint aminek a határain belül én a komplett felszerelést meg kívánom oldani. Antenna súlya 117.g

Endfed 171g

Hátránya, hogy nem körsugárzó. Előnyei, hogy bármilyen terepviszonyok esetén (kivéve természetesen az Alföldet, ahol árbóc szükséges) egyszerűen gyorsan csak egy madzag és egy rövid tápkábel segítségével telepíthető, nincs szükség, se hosszú nehéz tápvonalra, se árbocra, hangolása a kis primitív hangolóval gyorsan megoldható. A sávok váltása a saruk oldásával lehetséges. Az antenna 40-15m ig lehangolható) Súlya ellensúllyal, hangolóval a kifeszítéshez szükséges mennyiségű kb 30m madzaggal összesen 171g. Szükség esetén egy 20 méteres drót hozzáadásával Inverted V antennává alakítható 80 méterre. Ezek után nem volt kérdéses én az endfedet választottam.
Huzal antenna összecsomagolt állapotban Huzal antenna összecsomagolt állapotban

Tuner

Kicsit részletesebben kitérek erre. Mikor a fórumunkon HA7HF Feri közzétette az saját 107g-os változatát egyből tudtam, hogy nekem 100 alá kell menni! A korábbi változtatható kicsatolásos tunerem 118g-volt. Csináltam egy 70, majd egy 66 grammosat.

A dobozokat először kimaszkolom ezen könnyebb a jelölés és ha megcsúszik a szerszám nem karistolódik meg a munkadarab. A lemez a kézkapacitást hivatott kiküszöbölni hangolásnál. HA7HF Feri tanácsára tettem bele.
Tuner dobozának maszkolása Tuner dobozának maszkolása
Tuner dobzának belső kialakítása Tuner dobzának belső kialakítása

Hogy a fegyverzet ne sérüljön a csavarokat méretre kellett vágni, az anyag vastagságát a doboz oldalán állítottam be.
Forgókondenzátor és gom párosítása Forgókondenzátor és gom párosítása
Forgókondenzátor és gom párosítása Forgókondenzátor és gom párosítása

A kondi tengelye rövid volt, ezért át kellett szabni a gombot. Nem baj, így könnyebb lett.
Forgókondenzátor és gom párosítása Forgókondenzátor és gom párosítása
Forgókondenzátor és gom párosítása Forgókondenzátor és gom párosítása

Nem szeretem a BNC-t, mert sérülékeny. Ide viszont méret és súly miatt csak ez jöhetett szóba, persze még ezzel is mókolnom kellett, hogy elférjen.
BNC aljzat méret módosítása BNC aljzat méret módosítása
BNC aljzat méret módosítása BNC aljzat méret módosítása

A hangoló egy egyszerű párhuzamos rezgőkör, aminek az induktivitását 3,4uH-re választottam ezzel egy 200pF-os kondi átfogja a kívánt sávokat valamint ez adta ki a kívánt 4/24 menetszámot. Mivel a frekvencia függvényében változik a betáplálási pont képzetes ellenállása, könnyebb lett volna a helyzet, ha az induktivitást változtathatóra építettem, mint az alábbi képeken. HA7HF Feri rajza tökéletesen szemléltei a kapcsolási rajzot.
Tuner nyitott állapotban
Tuner kapcsolási rajz Tuner kapcsolási rajz

Korábban a menetek tekintetében nem hittem Ferinek, később több próbálkozás után magamtól jöttem rá, a megadott eredményre. A probléma az volt, hogy egyszerre nem akart működni mindhárom sáv. Ezzel most szembesültem, amikor beillesztettem a rajzát. Utólag el kell ismernem, már megint igaza volt.

Bár egy piros amidon vas frekvenciamenete megfelelőbb lenne, itt QRP-ben a sárga is megteszi. Ha ilyet építünk figyeljünk arra, hogy az alsó felső kb 30pF-ot hagyjuk el a számításoknál, kicsit kitolva a korrigálás lehetőségét és úgy válasszuk meg a kívánt frekihez az induktivitás értékét. Óvakodjunk a kondenzátor párhuzamosításától, ne plusz kapacitásokkal próbáljuk elérni a rezonancia frekvenciát. Tekintettel, arra, hogy a megcsapolást nem tudom variálni, a primert 4 a szekundert 24 menetre választottam. Ez 1:36-os impedancia transzformációt tesz lehetővé ami 1800 Ohm talpponti impedanciát feltételez. Ez a szokásos feltételezett 3200-5000 impedanciánál lényegesen kevesebb, de úgy hogy mind a három sávból a legjobbat hozzam ki ez kellett. Félhullámon az SWR 1:1, legrosszabb állóhullámarány 1:1.6-hoz volt, amikor egy 10 méteres drótot hangoltam ki 30 méteren. SWR-mérőt nem is kell magammal vinnem, mert a magasfényű led a Wheaston hídban határozottan kialszik, ha az antenna és a ellensúly közötti talpponti impedancia eléri az 50 Ohm-ot. Azért magasfényű, mert a híd kiegyenlítődése előtti minimális kis fényerőváltozás jobban érzékelhető, mint a hagyományos ledben. Szó szerint benne, nem pedig a felületén látszik a változás.
20151114_201522
Minden össze csatlakoztatva Minden össze csatlakoztatva

A végső verzió egy gyufásdobozhoz és a korábban megépített tunerekhez viszonyítva.
Tuner végső verzió Tuner végső verzió
3 tuner 3 méretben 3 tuner 3 méretben

Rádió elemtartóval hangszóróval 504g
Billentyű 68g
  Rg58 coax 87g
  Antenna 81g
  NMadzag 24g
  Tuner 66g
  10 db elem 136g
  Összesen 966g

Fennmaradó keret papírra és ceruzára, ha a elkey helyett “straightkey”-t viszem 34g.

Ebben a kis Tescós dobozban pihenve várja a nagy utat.
Utazásra készen Utazásra készen

Aztán december 30.-ára megbeszéltünk egy találkozót a HA/EM-009-es Óvár hegycsúcson. A sors úgy hozta, hogy István használta az antennámat a tuneremmel, természetesen egy HB-1B-vel, miután Feri összehozott gyorsan pár kusót, én akasztottam rá az én HB-1B-met az ő (ugyanilyen csak kicsit nagyobb) hangolójának a végére. Jó volt kipróbálni, a rig tökéletesen működött. Miután sikerült aktiválnom a csúcsot, azon kezdtem tanakodni, hogyan lehetne rádiózni fél kiló alatt.
December 30. egy találkozó a HA/EM-009-es Óvár hegycsúcson. December 30. egy találkozó a HA/EM-009-es Óvár hegycsúcson.
December 30. egy találkozó a HA/EM-009-es Óvár hegycsúcson. December 30. egy találkozó a HA/EM-009-es Óvár hegycsúcson.

 1. A Random Wire antenna ellensúlyai negyed hullámúak.

  Jó a cikk! Előre a félkilós határ alá! Nézd meg HA5CQZ Zoli rádióját. Sok grammot spórolhatsz vele.

  73! de András

 2. Igen András igazad van, ezt valóban elnéztem amikor írtam. Mentségemre szóljon ez hajnali 4 kor történt. Természetesen negyed hullámú ellensúlyokkal készítettem, anno amikor próbálgattam (a képen a középső piros-fehér antenna az). Random wire-nek azért nem mondanám, mert megtévesztő lenne rá ezt a kifejezést használni. Ha nagyon meg kéne neveznem akkor valami ilyet mondanék: “Negyedhullámú ellensúlyokkal ellátott üzemi frekvencián nem rezonáns vertikális sugárzó”. 😀

  Több hibát is találtunk benne, majd azokat is javítjuk.

  Én úgy emlékszem láttam már Zoli rádióját fent a HHH-en, veled együtt. Talán nem volt könnyebb mint az én 27g-os PIXIE-m, de nagyszerű volt nézni ahogy kezeli.

  Egyenlőre a következő project szerintem egy ultralight szimmetrikus tápvonalas valami lesz, Z-match-csel. Mondjuk egy doublet vagy egy zepp.

  Köszönöm, hogy jelezted az elírást.
  73!
  HA5DSA
  András

 3. Gratulalok Andras, ha elerted a felkilos celt, akkor mehetunk meghoditani a Szlovakia-i hegyeinket. Az itteniekbol lassan ugy is kifutunk. Ott 1500 m-en kezdunk. 🙂 – Istvan / ha5clf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .