Fényrajzok hadiipari termékekről

A közelmúltban megkeresett bennünket Germuska Pál, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Kutató Osztályának munkatársa. A fiatalember épp most fejezte be „A magyar középgépipar – Hadiipar és haditechnikai termelés Magyarotárgyfotózásrszágon, 1945-80” című könyvét, amely az Argumentum Kiadó jóvoltából várhatóan az év végén kerül a boltokba. A műben elég sok szó esik a hazai katonai híradástechnikáról is – ám a szerző saját bevallása szerint ennél a résznél kisebb bajba került, lévén, nem tudott elegendő számú fényképet készíteni.

Bent a Hadtörténeti Múzeumban ugyan van néhány darab az ötvenes években gyártott berendezésekből, de a későbbiekből szinte semmi, így ezeket lefotózni sem tudta a kiadvány mellékletéhez. Rádióklubunk tagjai szíves örömmel álltak a kutató rendelkezésére, s a szentendrei Altiszti Akadémián november 17-én Germuska Pál begyűjthette a szükséges fényrajzokat.

A könyvet természetesen a HA5KDR honlapján is reklámozni fogjuk!

Egyestés kapcsolás

Őzike utcai klubhelyiségünk fűtés korszerűsítése során némi elektromos vezérlési problémák adódtak. Mivel az új rendszer már több fűtéskörre van bontva és azoknak szabályzása termofejes szelepekkel történik, így adódott a feladat, kell egy lehetőleg kevés alkatrészből álló vezérlő áramkőrt építeni.Névtelen  Folytatás