Sajtó-helyreigazítást kérünk!

Nyitott szemmel járva az interneten egy szakportálon érdekes tartalmú cikkre akadtunk. Az oldal a QRP.HU első ránézésre mértékadó rádióamatőr tartalmú cikkek gyűjteménye. Mivel a ctcss-ről is szó esett benne valamint a klubunk is említésre került ezért érdemesnek tartjuk az eredeti cikk elolvasását. qrp.hu logo         A cikk első olvasatra erősen azt akarja elhitetni velünk, hogy HA5KDR rádióklub az egyik fő kitalálója ennek az egész IARU Region 1 ajánlásnak, sőt még a magyarországi bevezetését erősen követeljük is, hogy ezáltal nekünk ebből komoly anyagi hasznunk legyen. Itt azért némi pontosítás azért szükségeltetik. Mi nem vagyunk döntéshozó helyzetben, ha a másét nem, akkor a mi szavunkat meg még úgysem hallgatják meg ilyen esetekben. A ctcss információkkal kapcsolatban köszönjük, hogy minket a www.ha5kdr.hu web oldalt is már mértékadónak tartják és egyre többen mint hiteles információként olvassák. A következő oldalakon a ctcss helyzettel kapcsolatos cikkeinket feltétlenül ajánljuk az olvasónak a tisztánlátás érdekében! Persze azért erről a témáról máshol is lehet olvasni!

HA8LHT Tamás cikkének megjelenésekor (2014. június 16.) rádióklubunk nem árult ctcss panelt. Ferdítések sorozata olvasható a cikkben, ezért megkérjük a szerzőt HA8LHT Kacsúr Tomit, hogy az általunk javasolt módosításokat hajtsa végre. Együttműködését köszönjük!

Most következzen az általunk kért javításokkali változat:

Nem csak az átjátszókat használók körét tizedelte meg, de a rádióamatőr társadalmat is megosztotta az a sokak szerint hazánkban szükségtelen(?), nyugati mintára bevezetett intézkedés, miszerint az URH átjátszókat CTCSS kóddal lehet csak indítani.

 

Megszűnt a 2 méteres átjátszókon való forgalmazás – számoltak be amatőrök. Kis idő múlva mindenki rádöbbent: nem az átjátszót kapcsolták le, hanem CTCSS kód szükséges az indításukhoz. Az értelmetlennek látszó intézkedés Az IARU Region I.  ajánlást követve lett bevezetve több hazai VHF és UHF fónia átjátszón.

 

A CTCSS bekapcsolása a külföldi átjátszók számát tekintve elképzelhető, hogy indokolt: az X-es csatornák nélküli kiosztásban egymást érik Portugáliától Németországig a repeaterek, nem csoda, ha az amatőr egyszerre többet is indít.

 

Az IARU ajánlást követően négy magyarországi régió átjátszói a következőképp alakulnak: Észak-Dunántúl és Balaton: 107,2 Hz, Dél-Dunántúl: 74,4 Hz, északkeleti országrész: 114,8 Hz, délkeleti országrész: 131,8 Hz. A pécsi R7 átjátszó indítása aligha fog a 74,4Hz-es frekvenciával sikerülni, R3x Csávoly pedig nem követte ezen tömegeket kizáró esztelenséget.

 

Vitathatatlan, hogy az amatőrkézen lévő berendezések túlnyomó többsége nem mai darab: CTCSS lehetősége hírül sincs benne. Ha az amatőr használni szeretné például az FT-290R-jét, egy modult kell beépítenie, amit vagy megépít, vagy megvásárol. A programozható, professzionális rádiók használói elkönyvelhetik az átjátszók használatának korlátozottságát vagy ellehetetlenítését.

 

Nem lesz többet kisasztalon átalakított Titán vagy Rádiótechnikából épített URH rádió (bizony, a sok haszontalanság mellett régebben rádióamatőr téma is volt benne), a CTCSS szükségessége sokak kedvét szegte – olvasható számos facebook-csoportban.

 

Nem tudni, hogy a MRASZ ezen ajánlással kapcsolatban alkotott-e véleményt, jelen volt-e képviselője a megfogalmazásánál, bevezetését tekintve végzett-e bármiféle kockázatelemzést, egyáltalán valós-e a konferenciának ezen témája, a szervezet a hozzá intézett kérdésekre nem válaszol. A magyar rádióamatőr társadalom redukálódásáért részben, de az utánpótlás elmaradásáért mindenképpen felelőssé tehető, szemléletében, szervezetében megújulni a rendszerváltás óta is tökéletesen képtelen szervezet úgy tűnik, semmibe veszi a hazai rádiósokat.

Eddig a cikk mely reméljük 8LHT Tamás tetszését is elnyerte.

  1. Nem vagyok aktív átjátszó használó, mondhanám, hidegen hagy a dolog. Csodálom, hogy ilyen kevés a “beírás”. Lehet, hogy mégsem annyira vészes a helyzet? Hasonló morgás volt tíz(+?) éve amikor megduplázták a csatornaszámot.

    A klubunk szeretne 2m-en átjátszót járatni, még lokális célra sincs mód elfogadtatnunk az illetékesekkel. Bizonyára a várható külföldi tiltakozás miatt, és egyszerűbb tiltani. Nem várunk, míg az import rádiókról leveszik az áfát, csinálunk az alsóbb sávra: 4 m, 6 m, ahogy sikerül. Úgyis csak a belső kommunikációra szánjuk.

    Arra is gondoltam, hogy az IARU ajánlás célja ötletadás, mondhatni léc felemelés az amatőrök előtt, vagy egy lehetséges válasz a zsúfoltságra, még ha kereskesdelmi vonzata is van. Nem mindig a bosszantás a célja egy ilyen intézkedésnek (remélem). Már húsz éve gyártott rádiókban is benne voltak az opciók. Úgy tűnik, arrafelé tudnak lépést tartani. Hja, egy dekád (meg egy kicsi) el is ment a XXI. századból.

    Kelt: a szarajevói merénylet 100. évfordulóján Székesfehérvárott:-)

    73, Béla (ha4yf)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .