UVB-76 Pesten?!

UVB-76, avagy zavar 144,575 MHz-en?

Több mint egy tucat hete esténként ahogy szkennel a rádióm, mindig megáll a 144,575 MHz-en. Hallottam másoktól is hogy felfigyeltek az érdekes adásra. A megfigyelésem pontos helye JN97ML lokátor kocka. Én csak egy jelet hallok mindig, de Pestről volt visszajelzés hogy onnan két adót hallanak, s mintha egymásnak válaszolgatnának.


Számítógéppel rögzítettem egy adássorozatot. A képen látható, hogy a számunkra „hasznos jel viszonylag kisebb szinttel jön mint maga az FM zaj. Egy-egy periódus hossza változó, a néhány másodpercestől egészen a több mint egy percig tarthat.
A felvételwn jól hallható a rövid hármas sorozatnál, hogy elején mindig van egy jellegzetes kb 1250Hz-es szinkronjel sorozat.

1250Hz

A szinkronjel összevágva, jobban halható az 1250Hz-es hang

Nagyon sok 1250hz

A felvételt nagyobb felbontáson nézve észrevehető, hogy vannak ismétlődő részletek amik bizonyítják, hogy értelmes adásról van szó.

Megfigyeléseim során tapasztaltam hogy napközben nem hallható, viszont esténként 19:00 20:00 órától kb éjfélig rendszertelen időközönként de hallható a „jel”.

Akkor most tessék a felvételt egyben meghallgatni.

Zavar 144,575

A Hasix fórumon nyitottam a témával kapcsolatban egy topikot, ott is lehet próbálkozni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .