Military

Katonai rádiókat gyűjteni jó, azokkal forgalmazni pedig egyenesen fölemelő! E hobbi egyben értékmentés is, hiszen e régi készülékeket sajnos általában nem becsülik valami sokra, így osztályrészük gyakorta az enyészet.

A HA5KDR rádióklub tagjai immár tizenkét esztendeje népszerűsítik e gyűjtési területet. Kiállítások tucatjait tartották a Magyar Honvédség laktanyáiban, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum rendezvényein, de készülékeinket láthatta már a Paksi Múzeum vagy a zalaköveskúti fémkereső találkozó közönsége is. (A tárlatokról szóló fényképek a fotógalériában lelhetőek föl.)

Számunkra a gyűjtő egyik legfőbb ismérve a folyamatos tanulásra, önképzésre való belső igény.  Természetesen mindezt úgy kell tennünk, hogy közben ne ellenségeket, hanem barátokat szerezzünk. Csapatunk tagjainak elsődleges a fiatalok, a kezdők támogatása. Őszintén valljuk, alázat nélkül nincs értelme gyűjteni. Butaság lenne feledni, egy gyűjtő sincs az abszolút tudás birtokában. Egyszerűbben fogalmazva, mindenki kezdőként került a Földre, s csak hosszas és kellően kitartó munkával érte el azt a fokot, ahol éppen áll. De ez – ostobaság lenne szem elől téveszteni – csak a lépcsősor egy foka, nem a teteje.

Borítékolhatóan nem tévedünk sokat, ha azt mondjuk, hihetetlenül szánalmas és a nyilatkozóra nézve nevetséges, amikor az magas lóról beszélve, kijelentő módban „oktatja a tudatlan tömeget,” ne adj Isten tapló módon jót mulat mások tájékozatlanságán. Az pedig egyenesen bicskanyitogató, amikor valakit azért szólnak le, mert az érintettnek nincs anyagi tehetsége beszerezni egy adott tárgyat, alkatrészt. Aki ebbe a sorba kíván állni, soha nem lesz a szó klasszikus értelmében vett gyűjtő – legfeljebb szimpla felhalmozó, még akkor is, ha valóban irigylésre méltó dolgokat tud fölmutatni.

S végül, de nem utolsó sorban, a gyűjtő egyik legfontosabb mutatója az összefogásra való hajlama. Ahogy az embernek, úgy a hobbistának sem való a magány – lévén többen összefogva nagyobb tetteket tudnak véghezvinni, mint egyesek.

KRBK levelezési lista

A Katonai Rádiógyűjtők Baráti Köre levelezési listánk mindenki számára nyilvános. Ha érdekelnek e témával kapcsolatos dolgok, szeretnél a társaságba kerülni, iratkozz fel itt!

 

 1. Valamikor énnekem is volt nagy katonai rádió gyüjteményem. Ezek beadtam Hadtörténeti Múzeumba, hagyomány örző /katonai/ szervezetnek és több HAM került, biztos magukra ismernek.
  Most már csa egy US. SX-42 van üzemképes állapotba. Rádiófelderitők használták/ Va Vietnámban használt banán rádióm, EKD 300 -as.Veszprém, Maros B .R-10, R-20 üzemképes használom.NV-1-es is van.
  VY 73. HA5JS Sanyi op.

 2. Kedves Sanyi Bátyám!

  Örülök, hogy ide találtál hozzánk! Egyszer igazán kijöhetnél a laktanyába Szentendrére. Legalább elmélyülnél a múltban… 🙂

  73!

  Miklós
  HA5CBM

 3. Regen tudok mar HA5KDR klubbrol. Tisztelem amit tesztek. Magam is mar ugy a 60 – as evektol dedelgetem a kulonbozo seregekben hasznalt radiokeszulekeket. Modfelett kivancsi voltam a korabeli (IIWW) hirados keszulekek tehnikai szinvonalara. Volt nekem Csehszlovak KUV Tesla ado, RFT (motoros skala) ado-vevo, Krot vevo, hogy ne is mondjam a nemet gyartmanyu Lorenz, Siemens tankokban repulokben hasznalt csodakat. Soha nem kanibalizaltam, inkabb eletre keltettem oket mig 2001 Dec.16 – an mig a kozeli ejtoernyos gyakorlo toronyban radio – versenyeztem a hazam le egett es tobb mint 1.5 tonna keszulek elolvadt. Azota uj hazat epitettem meg radiocsendesebb helyen, kaptam egy GAZ66 – ot “tokkal vonoval” illetve benne az R118BM-3 mit megszeliditettem es 2010 ben a CQ WPX CW versenyen vilag elso helyet hozott nekem a 160m – en. Soha el nem romlik. Ven EKV 13, REV250, miket a nagy CW versenyeken mind hasznalom osszehozva a vett jeleket (3 keszulek) egy Behringer hang keverore, ekeppen ha valaki 150 Hz – el az adasom frekije mellet hiv es egy osszeszukitett vevovel nem hallanam meg a masik ket vevovel (mik szinten osszeszukitve de az alap vevo frekije mellett jobb es bal oldalon) a nem pontosan rajtam hangolt amatortarsamat meghallom. Az en GPS – em egy a masodik haboruban hasznalt kerek tarcsa amivel a mai napig is navigalok mikor a fiatalabb korosztaly meghiv erre es akik tudjak hogy a doktor Murphi az en GPS – emet nem kepes elrontani. (itt nalunk az en 76 eves koromban mar nem ervenyes a pilota licenc – em) Na ennyit – megyek a BURABU – ra hatha talalkozunk.
  73/DX Miklos YO5AJR

 4. Kedves moderátor! Egy rövid oktató-dokumentumfilmet készítünk az 1956-os pesterzsébeti események egy eddig felderítetlen, még nem kutatott részéről. Pesterzsébeten (Soroksár ma már) működött egy BM iránymérő állomás 4 fős szolgálati személyzettel. Az antenna telefonpózna nagyságú volt (több is lehetett) és acéldrótokkal feszítették ki. De nem tudunk az ADÓ-járól semmit, csak annyit, hogy félszekrény méretű volt. A vevőkészülékek rövidhullámúak voltak. Tud valaki valamit arról, hogy milyen típusú adót használtak az ötvenes évek közepén? Nagyon hálás lennék és ha egy fotót is kapnék, akkor már,,,, fizetnék is 🙂

  • Kedves Magdolna!
   Nem tudom más csatornán kaptál-e már választ. Én nem Bp-i vagyok, nem ismerem a helyet, csak ötletet adok. A BM, az akkori időkben, és még hosszú évekig az un. BM-200-s adót használta nagyon sok helyen (pl. a megyei kapitányságokon). Ez illik arra a nagyságra. Ezek robosztuságuk ellenére nagyon megbízható eszközök voltak, habár szinte kizárólag hazai alkatrészekből készültek.
   Emlékezetem szerint ~1,5MHz-10MHz-ig két körzetben működött A1 távíró, és A3 amplitudó modulációval. Stabil, szép hangú adó volt, úgy morse táviróban, mint fónián. A kapcsolási rajzát még most is örzöm. Van róla valahol fényképem is. Első időkben a hozzá tartozó vevő készülék az un. “kékszuper” volt mely a színéről kapta a nevét.
   Ezek az örsökön, és KMB-knél voltak elhelyezve, ezen vették meghatározott időben és frekvencián a körözéseket, és utasításokat
   Ha van kérdésed, küld direktben, az
   illesj.dodikukacgmail.com címre.
   -d- dodi HA0LR
   Ha még aktuális a dolog, akkor szívesen segítek (amiben tudok).

   • Kedves András!

    Nyomozásom alapján az iránymérő állomás a kémelhárítás részét képezte, nem rendőrségi adó volt, mint iránymérő állomás a BM IX/2 osztályának soroksári iránymérő állomása volt. Vagyis ez ellenséges ügynökök rádióforgalmát figyelte, hallgatta le illetve mérte be. Illés József András! A nagypapám is Illés volt, Illés József! (Szekszárd, 1915)

 5. Üdv, remélem, célt ér ez az üzenet.

  Ex HA/HG8GA vgyok. Vettem egy R107-est, és itt olvastam, hogy a 29 025 Mhz-en esetenként van forgalom. Szeretném vevőüzemben tesztelni, antennára hegyezni a bébit.
  Ha tudtok eseti vagy visszatérő forgalmazási időpontokról, szívesen venném a közlését.

  Üdv Jurinák József jurinak@vipmail.hu 06302119559

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .