Step-down konverter R-107-hez

Mindig öröm, ha egy rádióklub új tagokkal gazdagodik – s ha a friss amateurtárs még cikket is ír, akkor egyenesen madarat lehet velünk fogatni! 🙂 Az alábbi, ápoltaknak és “szimpla” érdeklődőknek egyaránt szóló anyagot HA5SPA Péter Om jegyzi, s témája az “örök” R-107 kis “Binom”, mely(ek)ről itt és itt emlékeztünk meg bővebben.kep01

A történet egy Vaterán vásárolt UM végfokkal kezdődött, amit az R-107T digi mögé szántam utánégetőnek. AZ UM tápegysége tizenkét Voltról működik, a rádió meg két darab 2,4 Voltos lúgos akkuról. Utóbbi több problémát is felvet, melyekről korábban már esett szó.

Milyen jó lenne, ha minden tizenkettő (vagy 13,8) Voltról menne, így a katonai lúgos akksiknál elterjedtebb tizenkét Voltos akkukról és az amatőr körökben szintén szokványos 13,8 V-ról is lehetne táplálni a rádiót.
A fentiek miatt utánanéztem, hogy milyen step down konvertert lenne érdemes készíteni. Igen készíteni, mert bár szinte fillérekért vesztegetik a Kínából rendelhető kész SMD-s csodákat, de itt az építés öröme fontosabb volt mint a költséghatékonyság. A választás az LM2576-os integrált áramkörök családjából a fix öt Voltos kimeneti feszültségű változatra esett. Az adatlap hetvenhét százalékos hatásfok mellett három Amper terhelhetőséget ígér, ami éppen megfelelő.
A gépkönyv szerint a rádió két legnagyobb áramfelvételi értéke 2,15 és 1,7 Amper, adásban illetve frekvenciamérés üzemmódban. Az áramkör az adatlap szerinti alapkapcsolásban működik, a kimeneten a DH4PY weboldalán közölt diódás-ellenállásos feszültségosztóval.

kapcsolasi_rajz

A kép forrása: http://www.greenradio.de/e_schalt.htm

Az IC adatlapján találunk ajánlást az alkalmazandó diódára és tekercsre, a megépített példányban SB360-as Schottky-dióda került a D1 pozícióba. A megfelelő értékű tekercset készen is meg lehet venni, de házilag is megtekerhető PC-tápból bontott vasmagra. A kimeneti osztó diódái közönséges 1N4007 típusúak.

Az adatlap ajánlásának megfelelően a ki- és bemeneten lévő kondenzátorok LowESR típusúak. A nyomtatott áramkört a kínai ALLPCB gyártotta le kitűnő minőségben, ha valaki nem szeretne otthon panelkészítéssel foglalkozni, annak jó szívvel ajánlom ezt a gyártót.

Az áramkör egy 150 x 100 x 40 milliméteres alumínium dobozba került, mely egyben hűtésként is funkcionál, a festék letisztítása után az IC közvetlenül a doboz aljára került felcsavarozásra. A bemenetre banánhüvelyek, a kimenetre hárompólusú katonai csatlakozó került. A táplálás a rádió előlapi csatlakozóján keresztül történik, így az akkutartó fedele zárt állapotban lehet üzem közben.

kep04

Az előlapra két filléres kínai feszültségmérő műszer került, a ki- és bemeneti feszültségek ellenőrzésének céljából.
Összeszerelés és dobozolás után a tápegység remekül működik.

73!

HA5SPA

Péter

  1. Sziasztok!
    Nagyon szép,és hasznos kütyü!
    Utánépíthatő,és ez jó! 🙂
    Van még rádió,ami szintén igényelné a megbízható tápot,pl.az R326,mert annak az eredetijére életveszély rákapcsolni.
    Szerintem erre is legalább ilyen igény volna.
    További sikeres működést nektek!
    73′-Laci

  2. Szia Kedves Laci!

    Továbbítottuk az illetékeshez a felvetést – meglátjuk, tollat ragad-e? 🙂

    73!

    Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .