Kilencvennyolc kilogramm gyönyörűség: az R-154 Molibdén leírása – Ninety-eight kilograms of beauty: R-154 Molibden HF receiver description

No bugs. No unnecessary link. The description is freely downloadable. As you have been accustomed to HA5KDR. If you are looking for another description, go back to the homepage. For example, here are you here. 🙂 (Look for and find! 🙂 )

Az eredeti leírás fedőlapja

Az eredendően djvu-ban lévő fájl PDF-re történt konvertálásáért HA2TO Árpinak mondunk újfent hálás köszönetet!

Ez ugye látszólag egy amolyan sztenderd szöveg, pedig messze- messze több lapul mögötte. Jelesül: Árpi Om rendkívül segítőkész amateurtárs, akinek hozzáállását – és koránt sem mellékesen mondva végtelen türelmét – jól jellemzi, hogy bármikor hajlandó a számítástechnikához kevéssé értő cikkíró támogatására és szeretetteljes terelgetésére. Tisztán érezzük, önként és jó szívvel adja a legdrágábbat, azaz az idejét – ennek ellenére azt is tudjuk, hogy egy komolyabb ballontranszformátornyi sört kell majd egyszer elfogyasztanunk az egészségére! 🙂 Ezt így kívánja a tisztesség – no meg a viszont érzett tiszta hála is.

———————————-

Ahogy azt tőlünk megszokhattátok, folyton azon jár az eszünk, miféle csemegékkel örvendeztessük meg a HA5KDR digitális kikötőjének olvasóközönségét. Most a legendás Molibdén, azaz az R-154-es katonai RH vevőkészülékről közlünk mindenféle izgalmas eredeti anyagokat. (Akinek a dézsa-vű nem jön be, megkapja czippelve is.)

Ezt a példányt HA5BDF Feri ajándékozta 2017-ben a klubnak – amelyet újfent hálás szívvel köszönünk Neki!

Nehéz és alaktalan – mégis szeretjük. Nincsen bikinivonala – ennek ellenére is rabul ejt. A formás és mélyen dekoltált “gimnyasztorkák” is hiányoznak – mégsem érzünk miatta fájdalmat.

Egyszerűen úgy szép, ahogy megszületett.

Akár ki is volt a formatervezője, értette a szakmáját. Ha nem hiszed, hasonlítsd össze a legendás Volna-K készülékkel – ami ugyan remek rádió, csak hát ugye az a kalapácslakk és bumfordi külső, ami nagyon odaver. (Bár ízlések és pofonok – kinek a pap, másnak meg ugye a Lutz Gizi.)

No, de félre a zöldségekkel, lássuk a mai kínálatot. Az egyik egy (tényleg egészen) pompás diafilm a hatvanas évekből – a másik meg egy kezelési utasítás, amely a pluszban még az alkatrészjegyzéket is tartalmazza. (Tudjuk, a kapcsolási rajz is jöhetne, mert az ember már csak ilyen telhetetlen, de az jelenleg még nem érhető. De rajta vagyunk azon is – bár kisebb nehézséget okoz, hogy “itt” szó szerint lepedőket kell(ene) beszkennelni. Tehát most azt feleljük: majd egyszer az is sorra kerül, addig is türelmet kérünk.) Figyelem! A mesemozi “kissé” bővebben tárgyalja a kérdést, így mindenképpen érdemes alaposabban áttanulmányozni a kapcsolódó dolgokat is.

Link 1., r154_diafilm

Link 2., r154_gepkonyv

Czippelve: R154

Jó olvasást!

Elköszönésképpen pedig egy fekete-fehér fotó a könyvből. Hiszen tisztán érezzük, e masina az, amit meglátni és megszeretni csak egy pillanat műve… 🙂

 

73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

 

  1. Tisztelt KOLLÉGÁK!
    Nagyon nagy öröm számomra, hogy ilyen szépen őrzitek a hagyományokat és ápoljátok a híradó hagyományokat.
    Üdvözlettel:
    Bozsóki Attila

  2. Sziasztok,
    Ennek a rádiónak a javítására lettem kiképezve sorkatona koromban. Sokat nem kellett képezniük, mert eleve szakmám volt . A készülék frekvenciaszintézeres üzemmódjában 1 vagy 10 KHz.enként rögzítette a frekiket. Elődje a szovjet “Amour” volt ,aminek az eredetijét -tudomásom szerint, ahogy elmondták nekem a Seregben – az USA-tól kapta a Szovjetúnió, a hadsegély egyezmény keretein belül.
    Akkor ez ANNYIRA ELŐREMUTATÓ TECHNIKA volt, hogy a Hitleri Németország még csak nem is álmodhatott ilyesmiről !
    Aztán a Videoton gyártotta a Varsói Szerződés hadseregei számára.
    Nagy örömömre szolgál, hogy végre kaphatok egy képet a 95 kilós szépségről :)))
    (Az eredeti “Amour” kevéssel 100 Kg fölött volt.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .