A katonai lúgos akkumulátorok titkai

Mint azt tőlünk megszokhattátok, a HA5KDR súlyt fektet a kezdők támogatására, a gyűjtők istápolására. Mivel (egy-két szánalmas amatőrt leszámítva) senki nem tudhat mindent, s senkinek sincs minden a birtokába, rendre megosztunk olyan tartalmakat, melyekkel az ápolttársak előrébb juthatnak. A hajtás után egy ilyen anyag érkezik…

Frissítés: hála HA2TO Árpádnak, immár PDF-ben egyben is letölthető az anyag!

Egy klasszik lúgos akkumulátor… 🙂

Az ötvenes-nyolcvanas évek katonai rádiói közül többnek közös jellemzője a lúgos akkumulátor. Ezek az “erőtárolók” ma is viszonylag olcsón vagy még elfogadható összegekért beszerezhetőek a börzéken és/vagy a vastelepeken, ám használatuk már csöppnyi ismerethalmazt feltételez. Mivel a legtöbben azt sem tudják, hogy honnét lehet lúgot szerezni (segítünk: a MÁV, esetleg a József körúti Vegyszerbolt irányában keresgéljetek), így jobb híján csak dísznek alkalmazzák ezen akksikat. E nézet persze bizonyos szempontból elfogadható: ma már mindenütt van kétszázharminc Voltos hálózat, kitelepülve ott az aggregátor, a lakásban meg pláne nem szerencsés az efféle üzem. A lúg kifolyik, büdös, lecsöpögve elemeire bontja a szép szőnyeget és az asztal lakkját – a saját kezünkről vagy gyermekeink-feleségünk egyéb testrészeiről már nem is szólva.

Ugyanakkor kétségtelen, mégis más érzés az, ha egy kitelepülésen előhúzzuk a feltöltött akkumulátorokat, s azzal döngölünk az éterben!

Saját praktikus tanácsunk a katonai hobbistáknak: mi úgy csináljuk, hogy a lúgot a kitelepülés után a megfelelő óvócikkeket alkalmazva (gumikesztyű, munkavédelmi szemüveg, hosszú ujjú vacak ruha) egy vastag falú üvegballonba fejtjük, majd a kiürült testet slaggal erős nyomást alkalmazva fejjel lefelé, ha nehezebb oldalt döntve kimossuk. Utána jöhet a szárítás – majd a következő kirándulás előtt a töltés és a feltöltés. 🙂 A ballon elrekesztésére az üvegdugó a legmegfelelőbb – ha nem rendelkezel effélével, akkor bármelyik üveges készít neked ilyet igen olcsó pénzért. Vigyázz, az echte, ha tetszik minőségi ballonok szája lefelé nézve kúpos – ezt a rendelésnél ne feledd! (Javasolt a kiszolgált boros flaska.)

Mivel a lúg nem egy emberbarát anyag, s bizonyos bőrfajtákat/részeket erősen képes irritálni, nem árt, ha feladat végzése előtt a közelünkbe helyezünk egy langyos vízzel teli ibriket és egy hagyományos lanolinos (baba)szappant. Hiszen soha nem lehet tudni, s az ördög sem az az aluszékony fajta…

No, de akkor lássuk a dokumentumot, amely segít a hobbistának a lúgos akkumulátora kezelésében, karbantartásában.

S akkor lássuk azokat a dokumentumokat: link

HA2TO Árpád segítségével pedig íme a PDF változat: lugosakku

Ha kérdésed van, esetleg nagyobb méretben kéred a fotókat írj bátran! Amit lehet, megteszünk örömmel!

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

 

 

 

  1. Nagyon örülök a lúgosakku csavargyári leírásnak, köszönöm.

    Pont ilyen Ondában gyártott akkukat vettem, gondoltam jó lesz a napelem mellé a világításhoz, de elolvasva, látom, ez nem egy egyszerű dolog.

    LIOH-t honnan szoktatok szerezni ?
    Ha kiöntöm a lúgot, mindig ki is kell öblíteni az akkut ?
    Van olyan cellám, amit valószínű zárlatos, néha mutat feszültséget néha 0 V. Az ilyen az kuka ?
    Kezdem elveszíteni kezdeti lelkesedésem…

  2. istvan.toth.1950@gmail.com
    Üdvözlöm. Ma kaptam egy R-104 készüléket. A táp doboza is megvan, de aksik nélkül. Eredetileg 2db 2NKN24 lúgos aksi volt benne./24Ah- 1.2Vv/ cella/.A kérdésem: ezekben az akcióban mennyi cella van, és és mennyi a feszültségük..

    Üdv : István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .