Bíztató pittyegések

Végtelen sok szórakozási lehetőséget kínál nékünk az amateurizmus. Például sávon kívül is lehet dolgozni – na persze nem adni, mint némely renitensek teszik, csak venni, hiszen azt nem tiltja senki. Ennek jegyében tehát munkára föl! Van például Kelet-Franciaországban egy Graves nevű, 143,050 MHz-en üzemelő URH adó, amely az ég felé lövi jeleit. Neked pedig nincs más dolgod, mint szondázd a visszaverődő jeleket… 🙂

Természetesen e cikk sem a világot óhajtja megváltani, csak valami olyasmire felhívni a figyelmet, ami esetleg újdonságnak hat némely olvasónk esetében…

echo14

Pitty… (Az összes képernyőmentést HA5IKS Pisti végezte, míg a rádió egy USB-be kapcsolt IC-746, az antenna pedig egy Diamond X-50N volt.)

Érdekes játékra hívta föl a múlt szombaton a figyelmünket HA5IKS Pisti. Éppen Szentendrén, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának rádióállomásán múlattuk az időnket HA5DON Istvánnal hármasban, amikor úgy határoztunk, kilépünk a tetőre s föltekintjük a csillaghullást. Utóbbiból ugyan sajnos sokat nem láttunk, de Pistinek eszébe ötlött, hogy tekerjük be valamelyik lomhalmot 143,050 MHz-re (retro-amateuroknak: Mc/sec), hátha sikerrel vesszük a Graves nevű (Broye-Aubigney-Montseugny – QTH JN27SI), azaz Dijon és Besancon között félúton lévő jeladót. Az ember persze első hallásra elhűl, hogy micsoda bolondéria ez, aztán amikor amateurtársunk elmondta, hogy a kütyü az égre veti sugarait, akkor mindjárt más lett a gyermek fekvése.

A berendezés ugyanis olyformán működik, hogy kilencven és kétszázhetven fokos azimut mellett tizenöt és negyven fokos szögbe sugároz. Az eszközt a műholdak és meteoritok felderítésére és követésére építették. Az A-tól D-ig terjedő szektorok között 19,2 másodpercenként történik a váltás, de minden ág további hat szegmensre oszlik, amelyek szélessége 7,5 fok – azaz 3,2 másodperc jut egy irányra. A visszaverődés természetesen másról is előfordulhat – így például repülőgépek vagy hőlégballonok is ludasak lehetnek a pittyegésben.

echo10

…és putty! 🙂

A legegyszerűbb megoldás természetesen az lenne, ha van egy forgatód, akkor az irányított antennával odanézel a galliai QTH-ra  betolod a képernyőre a WSJT X programot majd lesed az eredményt. Ugyanakkor tudjuk, hogy az átlag hazai amateurnak nem hogy perdíthető Yagi-ja, de gyakran kiváló minőségű összüzemmódos URH készüléke és tól-ig elfogadható QTH-ja sincs – így marad a “körsugi” és valami húsz-harminc esztendős USB-s URH készülék.

Viszont megnyugtathat a tudat: az észlelés ezzel is megoldható. (Ha pedig valami gazdag ám eszetlen-szívtelen “amatőr” arra hivatkozik, hogy ez neki a csúcstechnikájával LFS, akkor ne keseregj, hanem javasold, hogy cseréljetek, s ott produkálja magát, ahol rosszabbak a viszonyok… 🙂 )

Viszont jó hír, hogy ha mi tegnap Szentendrén magunkban egy katonai készülékkel (R-313M2) is hallottunk jeleket, akkor egy ettől messze érzékenyebb két-három évtizedes adó-vevővel már lényegesen nagyobb eséllyel futhat neki bárki e feladatnak.

Egy a lényeg, nem szabad abba a hibába esni, mint amibe HA5CBM Miki esett első nekifutásra: jelesül ne bízzunk automatikusan a hagyományos skálás 🙂 kijelzőben, hanem keressünk valami referenciát, s arra hangoljunk rá. Hiába, no, az elfogultság olykor rossz tanácsadó. 🙂 🙂 🙂

echo7

Gyenge szignálocska, de ez már a miénk!

Na, de vissza a lényeghez, azaz az amateur jellegű szórakozáshoz. Hallgassuk meg például ezt a hangfájlt, amit Pisti rögzített otthonában. A hangfájlban az echo5-től indulnak a képek echo16-ig – míg az érintett fotókat ebben a könyvtárban találjátok.

Mire jó mindez? Egyrészt remek szórakozás – elvégre amateurok vagyunk, nem bélyeggyűjtők, akiknek az éter egész másra kell. 😉 Másrészt ha az ember sok pittyegést hall, akkor az azt takarja, hogy sok odafönt az alkalmi tükör. Amúgy nem feszítjük tovább a húrt, itt minden részletesen elolvasható. Igaz, franciául van, és a gúgli translét’ programja sem a legkirályabb ezen az idiómán, de azért a lényeg megérthető belőle. Az adatok kismértékű eltérése ne zavarjon meg senkit: egyrészt az atompontos méretek vélhetően csak a helyi főmérnök füzetében szerepelnek, az a pár perc’ és másodperc” ide vagy oda meg nem annyira lényeges. Továbbá doppler is van a világon… 🙂

echo15

Azért ez már szép fogás!

Az ember persze álmodozik: milyen jó lenne ezt mondjuk hetven Mc/sec, ohh, bocsánat MHz-en is átélni, hallgatni – de ne legyünk telhetetlenek, mert a végén még ezt is kikapcsolják.

echo6

Halványan, de azért átjött…

Van egy tatai kolléga, aki rendszeresen figyel – Őt itt leled meg.

Az alábbi felvétel HA5CBM QTH-ján készült. A rádió egy TS-790E, az antenna egy echte amerikai Telex-HyGain V2R:

dd29a507-3b61-4c2b-8ac1-1c1a35fc2b35

HiFi torony – TS-790E és IC-751 – utóbbi a HA5IW Simon-féle konverterrel 70 MHz-re állítva

Zárásnak pedig még egy videó:

Baráti 73!

 

HA5IKS Pisti

és

HA5CBM Miklós

Military Szakosztály

 

  1. DR OM!
    TNX a webcast oldalunk említését!

    Ha már 50 – 70 MHzen is hallani szeretnétek ilyesmi echokat.
    Elvileg még nem lehetlen, csak kell találni még a keleti területeken üzemelő analóg TV adókat .
    Azoknak a videó vivőjét kell figyelni.
    A keletebbre lévő analóg TV kiosztás szerinti
    R1 ~49,7MHz
    R2 ~ 59,2 MHz
    R3 ~ 77,25 MHz
    csatornák éppen 50 és 70MHz közelében vannak.

    6 méteren van egy szerényebb európai adóállomás is
    http://brams.aeronomie.be/
    Itt 150W sugárzódik ki 49.97 MHz az ég felé kiefejezetten rádiómeteoros kutatások céljából.
    Kis ideig (2015-2016 között) a Mira csillagász szakkörben(Nagyszénás) üzemelt egy rádiómeteoros állomás. Az R2-es csatornán kelet – észak kelet felé fordulva egy Moxon antennával.Azzal is vettek jó pár echo-t .

    73 & DX!
    HG8LMQ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .