Kínai csodák fillérekért…

Ali baba 🙂 mindenre képes, kincses barlangja – amely első körben valójában nem is az övé volt, de aztán mégis elorozta – ontja a drágaságokat. (Mondjuk érdemes lenne egy pillanatra elgondolkodni azon, miféle gyermekmese az, ahol ötpercenként rendkívül részletesen, csúnyán és véresen felhentelnek valakit – mert ugye itt kapásból a túlvilágra távozik tudottan negyvenkettő, sejtetten meg félszázat meghaladó ember – a szolgálólány pedig személyesen, egy figyelemelterelően buja tánc keretében döfi szíven a főgonoszt! Erre mondják jobb kricsmikben: E!) No, de ez itt kérem nem mese, hanem a digitális forrasztani valók Kánaánja: akad itt kérem minden villogó csoda, amit Kelet magából kitermelni képes. Olcsó pénzért és viszonylag gyors szállítással. Aki még nem vett Kínából semmit, persze joggal teszi föl a kérdést, mennyire megbízhatóak ezek a termékek? A kísérleti nyúl szerepét magunkra öltve ütöttük össze ezt a nyúlfarknyi cikket – s előre eláruljuk, eddig egy feszmérőt leszámítva minden megjött és működött… 🙂

image1

550 MHz-ig megy, pici és occó volt…

Ha az egyszeri amateur “fölmegy” valamelyik ázsiai on-line kereskedelmi oldalra, akkor elképesztő mennyiségben találhat változatos elektronikai termékeket. Akad ott hagyományos elektroncsöves detonátor épp olyformán mint okos telefonnal irányítható ultrakiller digitális hólapát. A rakd össze magad kit-ek fejlődése szerintünk megállíthatatlan, így nem kizárt, hogy mire e sorokat olvasod, már a zsebben elférő reinkarnációs iránytű is elérhető lesz pár dollárért. Az pedig ugye bármikor jól jöhet! 🙂

image2

Mindent is mér! 🙂

Komolyabb tengerekre evezve az első, ami Kínából érkezett egy négyszáz KHz-ig dolgozó digitális oszcilloszkóp volt. Olyan csekély forintokért kínálták (ismerős, ugye: kicci, ócco 🙂 ), hogy rendkívüli botorság lett volna otthagyni. Az összeforrasztás HA7EO Attesznak egy estét, nekünk csöppet több időt vett igénybe, de a lényeg egy, a berendezés Batta “szitiben” és “zugból ugró ló – Zuglóban” is első rúgásra föléledt és azóta is megbízhatóan teszi a dolgát. (Hogy Attesz hová szánta, nem tudom, de nálam az R-311-es katonai rádió HF kimenetére lett kötve, s nagyon szép dizájnos ábrákat produkál, ha kellő módon föltekerem – na, nem a szőnyeget, hanem – a hangerőt…:) S ha elfogadhatóan viselkedtek, akkor előbb-utóbb majd mutatunk pár esti fotót a hipnotikus zöld hullámokról is. Jobb, mint a varázsgomba, elhiheti bárki.) A tisztes siker kisebb vásárlási lázat gerjesztett a klub berkein belül, s láss csodát, semmi átverést nem tapasztalt egyikünk sem. A csúcsot HA5ZF Feri “Ájfonra” hajazó zseb-oszcilloszkópja jelentette – igaz, az már egy más – de azért még mindig a bárki által megfizethető – árkategóriába esett.

image3

Összeforrasztod és dolgozik. Tényleg! (Amúgy meg ennyi ezerért mit óhajtasz? Rakjon tüzet helyetted a kertben és a füvet is nyírja le? 🙂 )

A második etap egy 25 MHz-ig üzemelő öt digites frekimérő lett egy aprócska házzal együtt, szintén nevetséges összegért. A dizájnja remek, a plexit takaró védte, az anyák nem szorultak. Egy este összeforrasztottuk, oszt’ onnan pá, minden okés. Mivel az amateurok között is igaz a mondás, mi szerint a frekvenciamérőből soha nem elég (ezzel együtt van hat), a következő lépésben vettünk néhány ezresért egy hetediket, egy 550 MHz-ig dolgozó, nyolc digites negyed tenyérnyi testvérkét is. Csak a kilenc Voltot kell neki beadni, s már jelez is.

IMG_3077

Csodás alaplap! Az alkatrészek jó része még a tasakban várja a sorsát…

IMG_3078

Még több beforrasztott alkatrészt a közéletbe! 🙂

Utóbbi lom nem mellékesen pedig pontos (jó, tudjuk, nem egy méregdrága és atomórás “Rondaswarcz”, de amennyire egy átlag-amatőrnek szüksége van, azt messze-messze kielégíti) – pedig bevalljuk őszintén, ennyi pénzért mindent vártunk, csak ezt nem. Az pedig már csak hab a tortán, hogy azóta (tényleg kicsit) drágábban az 1,2 GHz-es verzió is elérhető! Igen, jól tetszettek olvasni.

Az 550 MHz-es példánnyal egy kalapban jött a hullámok hátán egy aprócska digitális L-R-C mérő – amely dettó pöcc-röff lett. Kicsinyke szépséghiba, hogy az akkumulátora útközben eltűnt, de azt egy baráti segítség pótolta.

IMG_3069

Homályos, de a miénk!

Evés közben jön meg az étvágy! Vegyünk tehát feszmérőt is, egyből négyet! Minek ugye elaprózni a dolgokat, amikor nagy kanállal is fogyasztható a forrasztani való? Pláne, ha e zsákért nem fizettünk még ötezret sem.

Az igazsághoz tartozik, hogy itt első nekifutásra sajnos a földbe álltunk: a fénylést ugyanis még tökélybe nyomta a műszer, de fél voltra már olyan értéket mutat, hogy csak lesünk. Lehet, az SMD IC-t nem sikerült tökéletesen fölszerelni, de egyelőre ezt a projektet félre tettük addig, amíg nem lelünk ügyes “bogárforrasztót”. Úgy érezzük, a maradék három jó lesz, de ez még a jövő zenéje. Ha lesz hír, közöljük.

IMG_3082

Nullák már akadnak…

Mára ennyire futotta. Az összkép tehát jónak ítélhető – de persze tudni kell, ezek a termékek nem pótolhatják a profi cuccokat. Arra viszont patika mód megfelelnek, hogy otthon első körben elhárítsd a csekélyebb hibákat, ellenőrizd a frekvenciát, a feszültséget, föltekintsd a HF jel szintjét vagy dizájnosítsad valamelyik katonai lomhalmodat. Tehát rendelj Kínából Te is: szórakoztató, sikert ad és legfőképpen occó. 🙂 Igaz, nem repülővel hozzák, de a kettő-négy hetes szállítás tízből nyolcszor inygér’ van.

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

  1. Lehet vannak akik kevésbé szerencsések.
    De mint lentebb látható van megoldás 🙂 avagy az “eredeti forrása” is fellelhető .
    Több szem többet lát .
    Pl.:
    https://www.hobbielektronika.hu/forum/frekvenciamero
    (oldal alja avagy aki később olvasná az akkor azok a 2018.április 12-én kelt hozzászólásokig lapozzon visszább)

    “SPORE :
    Nincs szerencsém a kínából rendelt kitekkel. Múltkor a DSO138 oszcilloszkóp MCU-ját felejtették el felprogramozni, szerintük a 120Ohm=120KOhm stb… Ma pedig egy frekvencia- és kvarcmérővel van valami probléma. Ilyennel.
    Bekapcsolást követően a kijelzőjén 8.8.8.8. jelenik meg, az utolsó számjegy pedig üres. Ha jelet adok neki, akkor pedig egy másodpercre felvillan valami összevisszaság, majd visszaáll. Rákötöttem a kijelző egyik előtétellenállására a fent emlegetett, de már kijavított szkópot. A legtöbb ellenálláson 20% kitöltési tényezős, 156Hz-es négyszögjelet mutat. Gombnyomásra pedig megváltozik. PIC16F628A van benne. Láttam, hogy erre a PIC-re épülő LCD-s változat is létezik. Lehetséges, hogy “véletlenül” egy ahhoz írt szoftverrel csomagoltak nekem PIC-et? A többi alkatrészt kimértem, minden stimmel. Forrasztásokkal nincs gond. ”

    “vision61 válasza SPORE hozzászólására:
    Ilyet, csak doboz nélkül én is vettem magamnak, illetve ismerősöknek, több eladótól is. Sajnos egyikben sem volt tökéletes a program, újra kellett írni. Pl. a Setup menübe nem lehetett belépni, a gomb csak újraindította a műszert, a pontossága sem volt jó.
    Szerintem ez a Wolf féle mérő koppintása. Innen letöltheted a különféle variánsokhoz való tartalmat. Ehhez a counter2.hex való, azzal tökéletesen működnek. ”

    Wolf féle mérő:
    http://www.qsl.net/dl4yhf/freq_counter/freq_counter.htm

    MNI 73!
    W

  2. Hóhahó, Kedves Vilmos!

    Köszönjük a hozzászólásod! Valóban, mi is néztük, hogy sokan nem azt kapták, amit vártak – viszont mi csak azt tudjuk megírni, amit magunk tapasztaltunk. 🙂

    A témát természetesen szeretnénk folytatni, csak ugye az idő… 🙂

    Baráti 73!

    Miklós
    HA5CBM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .