Jambikus billentyű építése

Szeretek barkácsolni, így sokmindent építek/utánépítek, amire szükségem van a hobbimhoz. Így történt ez az alább bemutatott SOTA-kompatibilis (= könnyű, strapabíró) jambikus billentyű esetében is. Tartsatok velem.
jambi_11


Nem rendelkezem nagy műhelyháttérrel, ezért csak általános kéziszerszámokat használtam, mint fűrész, reszelő, csiszolópapír, fúrógép, csavarhúzó, fogó, és egy asztal szélére csavarozható satu. Több nem is kell.
Egy korábbi építés tapasztalatait felhasználva, és a Palm Radio Mini Paddle designját némileg módosítva fejben felvázoltam az elvárt formát és működést, amihez képest majd a kompromisszumokat kötöm építés közben.
Elsőként egy barkácsboltos 20x20mm-es aluprofilból levágtam a szükséges méretet a burkolathoz. Mivel ez egy könnyű billentyű lesz, kézben tartva kell majd használni, így a tenyeremhez méretezve 11 cm lett a hossza.jambi_1

A karokat 1,5mm-es üvegszálas nyáklapból vágtam. 2,5cm kilógást terveztem a kényelmes, akár kesztyűs használathoz, a felfüggesztést pedig 0,8mm-es üvegszálas lapból vágtam. Ez bőven elég rugalmasságot biztosít a karnak, és kisebb helyet foglal, mint egy forgópont kialakítása.
jambi_3jambi_4

A rézfóliára nincs szükség a teljes felületen, etért a maradó részt körbekarcoltam késheggyel, és óvatosan lehámoztam a felesleget. A hasznos felületet beónoztam, ráforrasztottam 1-1 reléből kioperált érintkezőt, hogy a billentyű wolfram pogácsás legyen, és összecsavaroztam a vékony lapokkal. A bal szélen látható 2 feleslegesnek tűnő csavar majd  a kitámasztó rugót fogja pozícióban tartani.
jambi_8

Ezután következett a középérintkező kialakítása. Ezt egy autórádióból bontott potméter menetes szárából, és egy bakelit távtartóból alakítottam ki.jambi_5
jambi_6Ahhoz, hogy a 2 kar stabilan rögzítve legyen hátul, olyan megoldást választottam, hogy kitöltöm a hiányzó részeket plexilapokkal, és kihézagolom a zártszelvény belső méretéhez. Ezt az egész tömböt összeragasztottam egy kis kockává, majd a karokkal együtt már beültethetővé vált. Keresztben két menetes furat rögzíti a zártszelvény falához, hosszában pedig egy átmenő furaton fog bemenni a vezeték.jambi_9 Így néz ki kiterítve:
Ez pedig már a vezetékelés után, végszerelésre várva:jambi_10

Az összeszerelt állapot a cikk bevezető képén tekinthető meg.
Mivel ezt magamnak készítettem, az állítási lehetőségeket elhagytam, mert mindenhol olyan hézagot választottam, amit kényelmesnek ítéltem meg, és a rugót is a kezemhez választottam, így nem is tud elállítódni semmi. A túrázás, kirándulás közben elkövetett rádiózáshoz így is tökéletes.
Remélem, kedvet csináltam hasonló barkács vénájúaknak az építéshez.

73! de ha5Don

  1. Nagyon szep munka. Ugy latom ez mar a masodik generacios fejlesztesed. A multkor Andras elhozta SOTA-ra az elozo munkad eredmenyet. Az is nagyon szepen mukodott, sot azzal keszultek a QSO-im a hegyen. Az ugynevezett, nemet precizios yambikus billentyu, ahogy hirdetik, kozel sem jon ehhez.

    • Köszi a dícséretet! 🙂
      Kíváncsi leszek a véleményedre erről is. Szerintem precízebbre sikerült a mechanika, mint az 1-es verzió, bár az sem volt rossz 🙂
      Ez karcsúbb sokkal, így helytakarékosabb megoldásokat kellett alkalmaznom. A súly mindennel együtt 79g lett.

      73! de ha5Don

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .