Három év – ezer összeköttetés

Napra pontosan három esztendeje hangzott fel először a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáját (AA) jelentő HA7AA hívójel az éterben. Az évforduló kapcsán hasznos néhány szó erejéig visszatekintenünk, milyen út vezetett a hadsereg ma is működő, egyetlen rádióklubjának megnyitásához.

Az egész egy 2011. őszén létrehozott pár napos kiállítással indult, amelyet Imre Gábor alezredes, az AA híradófőnöke kérésére állítottunk össze a laktanya művelődési házában. A tárlat nagy sikert aratott, s felkeltette dr. Horváth Gábor dandártábornok, az alakulat akkori parancsnokának figyelmét is – fontos megjegyezni, ő fiatal korában rádió-tájfutó volt, így alapjaiban ismerte a rádióamatőr hobbi előnyeit. A szervező munka 2012. tavaszán kezdődött, ám mivel korábban nem volt példa arra, hogy civilek üzemeltessenek egy honvédségi objektumban efféle klubot, a jogi lehetőségek fellelése – és valljuk be őszintén, nem egyszer megteremtése – majd háromnegyed évet vett igénybe. Nem untatva az olvasót a részletekkel, csak pár „apróságot” villantunk föl a nehézségekből: egyrészt nagyon fontos szempontként jelentkezett a bevitt eszközök részletekbe menően pontos leltározása – csak ennek elkészítése majd két hetet vitt el. Ugyancsak elengedhetetlen volt az általunk felállított oszlopra az egy+egyes éjszakai jelzőfények kivitelezése – lévén, a laktanyába bármikor érkezhet forgószárnyas repülőgép. Az antennakábelek el- és bevezetése során is igyekeztünk az ipari kivitelezésben megszokott színvonalat hozni – ez egyébként követelményként fogalmazódott meg a vezetés részéről. Az antennaszerelvények, RH és URH sugárzók kihelyezése során a maximális biztonságra törekedtünk. Munkánk gondosságát és minőségét visszaigazolta a 2014-es nagy őszi vihar, amely Szentendrén közel három tucat magánház tetejét és vagy negyven kéményt sodort el, továbbá a laktanyában is kitépett számos fát – de nálunk mindössze két RH dipólantenna szakadt el – az sem a kikötésnél, hanem a sugárzónál.

A HA5KDR-nél hagyomány, hogy az elkészült QTH-kra az égiek áldását kérjük – így volt ez Gerecsén s Szentendrén is. A laktanyai adóállomást ökomenikus szertartás keretében szentelték föl az avatás napján.

A klubban jelenleg alapvetően az RH sávokon folyik a munka – a statisztika szerint az elmúlt három évben a szigorúan vezetett Log-ba írt ezer összeköttetés durván kétharmada köthető e tartományokba. Különleges hívójelünk a HA9HAF9A, amellyel 2015. tavaszán amatőrként elsőként jelentünk meg Magyarországról az 5 MHz-es sávban. Utóbbi hívójelünket fónián, míg a HA7AA-t URH-n és távírón szoktuk a leggyakrabban használni. Fontos megjegyezni, a rendelkezésre álló készülékek kilencven százaléka katonai, s ezen csoport száz százaléka működőképes. Igaz ez még a kiállított rádiókra is.

Az idők folyamán több tucat altiszthallgató fordult meg nálunk tanulóként, s ugyancsak több tucatra tehető azok száma, akik rajtunk keresztül jutottak el Lakihegyre, a BM zárt hírközpontjára vagy az egykori vezetékes lehallgatóállomásra a föld alá. Fontos még megjegyezni, tevékenységünk nem merül ki a forgalmazásban, hiszen az SWL munka is nagyon fontos része az amatőrök hobbijának. De itt fejlesztettük ki például HA5CD Csaba aktív közreműködésével a világon egyedülálló R-173M retranszlációs fordítót.

Ha érdekel a laktanyai tevékenységünk, s csatlakozni szeretnél a HA5KDR csapatához, keresd bármelyik tagunkat!

Viszonthallásra az éterben a HA7AA és a HA9HAF9A hívójellel!

HA5CBM és HG5CUT

 

  1. Szevasztok!

    Gratulálok az MH Altiszti Akadémián létrehozott
    Rádióamatőr Szakosztályhoz!
    További sok sikert a csapatnak!
    Erőt, egészséget!

    VY 73 es DX! Gyuri / HA6IGM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .