Miről ír a QST magazin? 2015. március (antennás szám)

Szervusztok!

  1. oldal It Seems to Us (Így gondoljuk rovat) K1ZZ David bevezető cikkének címe Sávtervezés. Azért szeretem az ARRL főtitkár cikkeit megnézni, mert vagy az amerikai szövetség törekvéseiről tudhatok meg dolgokat, ami nálunk is hasznos lehet, vagy eleve a világ rádióamatőreinek gondjait érinti. QST-MarchEbben a hónapban a sávtervezésről ír, kitekintve az egyes IARU régiók és országok, Kanada, EU, azon belül Németország szabályozásainak sajátosságaira. A sávok kiosztásának szabályai tehát többrétegűek. Részben a nemzetközi törvények hatálya alá esnek, vannak szabályok, melyeket a az IARU egyes régiói írnak elő, és vannak az országok szervei (nálunk NMHH, USA-ban FCC), melyek különböző módon határozzák meg a rádióamatőrök sávhasználatát. Az FCC pl. külön 75 méteres és külön 80 méteres sávról beszél (könnyű nekik, mert nagyobb a területük mint nekünk). A sávokon belüli felosztás a sávtervezés (Band Planning), amit néhány évente felújít az FCC. A cikk második hasábja erre a munkára mozgósítja az amerikai rádióamatőröket már részletekbe menően, beleértve a különböző vizsgafokozatok engedélyezett sávtérhasználatát. HA5DSA András, neked ezt a cikket és a következőt is nagyon ajánlom a figyelmedbe.

  1. oldal Inside HQ (Mi újság a főnökségen rovat) W1JB Harold ARRL hivatalvezető az önkéntes vizsgáztatási rendszerről ír, ami már 30 éve működik az USA-ban. Ilyen régen már átadta a jogot az FCC az önkéntes vizsgáztatóknak (VE), akiket az ARRL egyik részlege koordinál (VEC Department). Ennek a részlegnek a legfontosabb célja, hogy ez a vizsgáztatási rendszer megőrizze az integritását. A VEC részleget AB1FM Maria vezeti. Céljuk nem csak az ARRL tagjainak, de a szövetségi állam többi rádióamatőreinek is a lehető legjobb kiszolgálása. 37000 önkéntes vizsgáztatója van az ARRL-nek az USA 50 államában, és több mint 40 országban. Nekik mond köszönetet a cikk, és egyben felhívja azokat, a minimum General vizsgával rendelkezőket, akik önkéntes vizsgáztatók szeretnének lenni, hogy a www.arrl.org/become-an-arrl.ve oldalon tájékozódjanak. Ott található egy kézikönyv PDF formátumban www.arrl.org/ve-manual Az önkéntes vizsgáztatók az FCC rádióamatőr vizsgáinak 75%-át bonyolították le 2014-ben. Ez minden idők legtöbb vizsgáztatását, 7000-et jelentett. Egyéni vizsgákra lebontva ez 50000, ami heti átlagban 900-at tett ki! A legtöbb közülük Technikai szintű vizsgaengedély, de ebből 13%-ot tett ki a magasabb engedélyfokozatba lépők száma. Ha a vizsgaanyag beérkezik az ARRL-hez, akkor a VEC alaposan átnézi az eredményeket és a többi papírmunkát. Ha mindent rendben találtak, akkor továbbítják az FCC-hez, ahonnan az automatikusan generált hívójelek hamarosan megérkeznek. Ezt a munkát a VEC 3 munkanap alatt elvégzi. A többi az FCC terheltségétől függ. Az FCC adatbázisa (mely maga a hivatalos elektronikus engedély is egyben) az interneten megtekinthető. Az ügyintézés (ott is) ingyenes. A vizsgaanyagot, a kérdések összességét (Question Pool-t ami egy NYILVÁNOS anyag!) a Question Pool bizottság (QPC) adja ki. A QPC része a VEC nemzeti konferenciájának (NCVEC), mely az FCC által megbízott szervezet, és melynek a célja az FCC és a VEC közötti kommunikáció fenntartása: www.ncvec.org  WY1O Perry az ARRL-t képviseli a Question Pool bizottságban. További részletek itt találhatók: www.ncvec.org/page.php?id=333 A cikk leírja a különböző szintű vizsgakérdések létrehozásának több éves ciklikus menetét. A QP-k megalkotása meglehetősen fáradságos munka. Az ARRL VEC folyamatosan követi a vizsgakérdéseket a 4 éves életciklusuk alatt, és módosítja a vizsgát, ha törölnek egy kérdést. (Számoljunk egy kicsit. Magyarország lakossága 25-öd része az USA-énak. Arányosan számolva ez évi 2000 vizsgázót jelentene itthon! Előre kiadott vizsgakérdésekkel, konferenciákkal ellenőrzött önkéntes vizsgáztatókkal! Talán nálunk is növekedhetne a rádióamatőrök száma…) A cikk jövő hónapban megjelenő második része a VEC további szolgáltatásairól, többek között a speciális hívójelekről fog szólni.

 

  1. oldal ARRL tagok levelezési rovata. Itt találtam egy érdekes levelet arról, hogy miért ragaszkodik egy amatőr a papír rádióamatőr engedélyhez. Sokszor megállítják őt a kanadai határhoz közel, amikor látják az autó antennáját. Amint megmutatja az engedélyét továbbengedik. Gondban lenne, ha csak az interneten tudná megmutatni a jogosultságát.

 

  1. oldal Egy beszélő frekvenciamérő. ZL2PD Andrew cikke úgy kezdődik, mint sokunk bütykölése szokott. Nem talált LCD kijelzőt a frekvenciamérőjéhez, így gondolt egyet, és hang kijelzéssel tervezte meg a műszerét. A Morse kódos kijelzést, mint már ismert megoldást elvetette, és helyette tömörített beszédet használt. Mindössze 15 szó kódolását kellett megvalósítania. Ehhez a Binary Time Constant (Btc) tömörítést használta, amivel 1600 bit/sec-ot érhetett el. Andrew leírta, hogy az egyszerűség kedvéért inkább a hang minőségét áldozta fel. Így végül egy kicsi, elemmel működő beszélő frekimérőt alkotott, ami még vakoknak is jó lehet, írta a valamikor új-zélandi illetőségű amatőr.

 

  1. oldal Híradás két új termékről. Az egyik egy vertikális, irányokba kapcsolható vevő antennaháló készlet 100 kHz-től 30 MHz-ig a DX Engineering cégtől 2174 USD-ért, melyet az FT5ZM DX expedícióban is használtak az Amsterdam szigeten. A másik a SOTAbeams cég „Mountain” QRP antenna hangolója 40-től 17 méterig végén táplált antennák számára. A maximális teljesítmény 6 watt, kit formában az ára 28 USD, szerelve 48 USD. (Érdemes lehet összevetni HA5CLF és HA5DSA megoldásaival a HA5KDR fórumon.)

 

  1. oldal Dupla vevő hurok antenna 160 méterre DK6ED Chris cikke. Két jó jel/zaj viszonyú, jó előre/hátra arányú zárt mágneses hurokantennát ír le a szerző. Az egyik forgatható, a másik fix, de többelemes építhető belőle. Olyan fáziseltolást használt, hogy az antenna irányító hatása jó legyen. Mind vertikálisan, mind pedig horizontálisan a nyalábok össze vannak szorítva. A forgatható antennánál az előre/hatra viszony 24 dB. Megépített hozzá egy vevő előerősítőt is. A megépített forgatható antenna előnye, hogy az áthelyezhető oda, ahol a helyi zaj a legkisebb. Leírja, hogy zajos környezetben persze egy Beverage antenna jobb. A cikk gazdagon illusztrált a konstrukciók leírásával és az EZNEC-es antenna szimulációkkal.

 

  1. oldal 80 méteres hangolható dipole W0IH Michaeltől. Érdekes ötletet valósított meg és írt le a szerző. A 80 méteres sáv az USA-ban 3,5 MHz-től 4 MHz-ig engedélyezett. Ez már elég sok ahhoz, hogy egy dipole ne tudjon mindenhol rezonáns lenni, ezért ahogy feljebb megy frekvenciában, úgy húzza középen be a koax táplálást egy PVC csőbe a felesleges dipole szakaszokkal együtt, amik ezáltal szimmetrikus tápvonallá válnak a koax feletti részen. Arra ügyelni kell, írja, hogy ne tekeredjen meg ez a szimmetrikus tápvonal szakasz, de az nem gond, hogy az aszimmetrikus koax egy szimmetrikus szakaszban folytatódik. A két vezeték távolsága is viszonylag tág határok között volt változtatható a dinamikusan változó tápvonal szakaszban. Az 1-es ábra mutatja az alapötletet. A dipole-ok végeit csigákon átvetve súlyokkal feszíti meg. A 2-es ábrán látható a 10 láb hosszú függőleges cső a tetején egy T taggal. Magát a T tagot a 3-as ábrán láthatjuk részletesen. A 4-es ábra a megvásárolt csigákat, míg az 5-ös ábra a T tag belsejének kialakítását mutatja. Az időjárás-védett teljes középső részt a 6-os ábrán láthatjuk. A 7-es képen ábrázolja a T tag két védő szakaszának a tölcséreit, ezt később fehérre festette. A 8-as ábrán a csőben mozgó kocsit, míg a 9-esen a rögzítő szerkezetet láthatjuk. Az egész rendszer anyagszükséglete 30 USD. A végeredmény is lenyűgöző: az SWR a teljes szakaszon 1:1,1 60 ohmos rezonancia mellett, melyet antennaanalizátorral mért meg. A sáv egyes szakaszait meg egyszerűen bejelölte, hogy sávrészt váltva tudja, hogy mennyit húzzon be a csőbe, vagy eresszen ki belőle. A többi már a súlyok dolga. A szerző szerint 160 méteres antennával is működhet ez a megoldás, bár a függőleges cső hossza limitálja a dipole használható sávszélességét. Bizonyos változtatásokkal szerinte többsávossá is alakítható lenne ez a rendszer.

 

  1. oldal Egyszerű 2 sávos Ground Plane antennák többi sávpár kombinációkra. W1ZR Joel egy 2013-as cikkét folytatja a nagy érdeklődés hatására, mert sokan szerették volna több sáv kombinációra megépíteni a két évvel ezelőtti cikkében leírtakat. Az 1-es és a 2-es táblázat tartalmazza ezeket a kért adatokat. Az 1A és az 1B ábra pedig a hajlított és a nem hajlított antenna változatokat mutatja. A szerző felhívja a figyelmet, hogy nem épített meg minden kombinációt, csak az EZNEC programmal modellezte azokat. Kisebb változtatásokra szükség lehet. A csatolt rezonanciákat modellező részt külön is lerajzolta egy kiemelt cikk részben. Joel kéri, hogy a megvalósítás során megtapasztaltakat írják meg neki az olvasók, hogy a cikk on-line elérhető részében azokat leközölhesse: www.arrl.org/qst-in-depht

 

  1. oldal Híradás két új termékről. Az első a RANVerter Pi SDR Upconverter Kit, mely Hayseed Hamfest Company gyártmánya. Ez egy új változata a Cheap and Easy SDR (olcsó és egyszerű SDR) rendszernek, melyet először a QST 2013 januári számában írt le W9RAN Robert. Ára 50 USD. A másik egy termék katalógust hirdet: RF Product Catalog. Az ingyenes PDF változatot a www.pasternac.com címről lehet megkérni.

 

  1. oldal Egy végéntáplált aszimmetrikus dipole kitelepülésre 40-től 6 méterig KE4PT Kai írása. Ezt a cikk keltette fel leginkább az érdeklődésemet, mert hasonló módon szoktam hotel szobákból dolgozni, mint amit a bevezető 1-es számú ábra mutat. Ez egy többsávos antenna, ami elektronikusan aszimmetrikus táplálású, de fizikailag ez az antenna végén valósul meg. Automatikus illesztőre (ATU) szükség van, így az antennát 6 métertől 40 méterig volt képes használni a szerző, de még 80 méteren is sikerült ez neki valamelyest. Az egész antenna könnyen összetekerhető egy kis könnyű csomagocskába és bárhová elvihető. Lássuk hogyan építette ezt meg Kai. A 2-es ábra mutatja a két dipole ágat és egy kis opcionális oldal ágat. A hosszabbik ág 9,1 m hosszúságú. Az átmérője #20 AWG többeres teflon szigetelésű vezeték (1/20 inch = 1.27 mm), melynek az elején van egy porcelán szigetelő dió. PVC szigetelésű vezetéket is lehet használni, írja. A vezeték végét hozzá kell forrasztani az RG-174-es koax belső eréhez ld. B. pont. Ez az elektromos betáplálási pont. A másik sugárzó szakasz az RG-174-es koax külső 3,5 méter hosszú harisnyája, mely meghosszabbítja az elektromos B pontot egészen a fizikai C végpontig, ahol a felpattintható ferrit szűrők találhatók. Elég hosszú RG-174-es koaxot kell levágni, legalább 4 méteres darabot, hogy a kétszer 3 menethez elég legyen. A koax végére egy lengő BNC aljzatot forrasztott, hogy különböző hosszúsági további szakaszokkal tudja táplálni az antennát. A C ponton a koax harisnyájához kell forrasztani az opcionális 60 cm-es 1,27 mm átmérőjű szigetelt vezetéket. Így létrejön a C-D opcionális sugárzó szakasz. Az elméleti rész leírása elején megkérem HA5ZF Ferit, hogy vegyen egy nagy lélegzetet (Hi!), mert ez az antenna akkor működik jól, ha egyik sávon sem pont félhullámú a hossza. A szerző az Elecraft  hordozható T1-es ATU-ját használja, hogy az antennáját rezonanciába hozza mindegyik sávon. A 60 cm-es opcionális szakasz használatára akkor van szükség, hogy ha a nagyon magas impedancia szintet a koax végétől el akarjuk távolítani. Arra is szükség lehet, hogy ezt a C-D szakasz vezetéket rá kell tekerni a sugárzó koax szakaszra. Általában 4,6 méter-es koax darabbal szokta az antennáját táplálni, de ha valaki más típusú ATU-t használ, akkor más méretekre lehet szükség. A 3-as ábrán az összetekert antennát láthatjuk, míg a 4-esen egy olyan diagramot, mely megmutatja, hogy milyen messze kell lenni az antennától 5 W kimenő teljesítmény esetén, hogy 100%-os biztonságban legyünk a káros sugárzást illetően (3 láb). 50 watt esetén ezt az értéket 3,2-el meg kell szorozni.

 

  1. oldal Állóhullám arány. Mit jelent ez valójában W1ZR Joel elméleti magyarázó rovata képletekkel, táblázatokkal ábrákkal meglehetősen részletes leírásokkal.

 

  1. oldal Egy 1953-as QST cikk a tranzisztorokról.

 

  1. oldal Termékismertető a Force 12 XR 6 20-6 méteres 6 sávos yagi antennáról. A 16 láb hosszú boomon teljes méretű antennaelemek vannak mind a 6 sávra. Ez egy jó minőségű anyagokból készült erős felépítésű antenna egyetlen közös táplálással. 60 méteres RG-213-as koax-szal lett meghajtva. K1RO Mark a feleségével kettesben emelte a helyére az antennát, segédárbocra sem volt szükségük. Az antenna előre-hátra viszonya egy TS-590S-el mérve 2-3 S fok körül alakult. Többsávos vertikális antennával és Inverted V-el összehasonlítva mindig jobb értékeket mért a yagival, néha lényegesen jobbakat. Ára 1600 USD. A balun 60 USD. Az MFJ-1896 6 méteres Moxon antennáját WB8IMY Steve tesztelte. 6 méter magasan a föld felett mérve ez a kételemes antenna kellemes benyomást tett rá. Ára 70 USD. A Qubex Mosquito-6 70 cm-es quad antennát is WB8IMY tesztelte. 2 font súlyú 32 inch hosszú boommal rendelkezik ez az antenna, összesen 6 elemes és 430-450 MHz-ig működik. A PVC boomra színjelölések alapján kell a műanyag tartókat beszerelni. Van egy hordozható és egy stabilabb szerelési módja. Az elemek huzalokból vannak kialakítva. A legjobb SWR, amit mért 1,4:1 volt. Szatellites és földi alkalmazásokban is kipróbálta a quadot. Egy lábnyit odébb mozdulva lényegesen csökkent a jel, tehát elég fókuszos az antenna. A Saudi-OSCAR 50 FM lejövő ágát könnyedén hallgatta a kezében az antennával. 28 fokkal a horizont felett S9 + 10 dB-s jelet mért a műholdról előerősítő nélkül. A 30 mérföldre lévő barátjával is tesztelte pont-pont kapcsolatban az antennát. Egy 20 láb magas oszlopra helyezve a quadot kielégítő eredményeket kapott. Steve úgy gondolja, hogy a huzalos kialakítás ellenére keményebb időjárási viszonyok között is megállná a helyét az antenna. Ára 73 USD.

 

  1. oldal HobbyPCB Hardrock-50 beípíthető ATU kártya kit formában. A felületszerelt alkatrészek előre be vannak forrasztva. Magát az 50 wattos végfokot 2014 decemberében tesztelte a QST. Most megérkezett az ATU is, ami SWR és watt mérőként is működik. 1400-as sorozatszám alatt ki kell benne cserélni néhány SMD kondenzátort, ha 60 méteren is akarják használni. A DC csatlakozót is cserélni kell benne. A 2014 november után rendelt kit-eknél ez már javítva lett. AD5X Phil szerint könnyen összeszerelhető a kit. 434 memória rekeszében tárolni tudja a korábbi hangolási értékeket. Tesztelte az extrém helyzeteket. Rövidzárra és szakadásra is hangolt. Ilyenkor egy jó ATU hibajelzést kell hogy adjon. Csak egyszer hangolt ki 21 MHz-en rövidzáron. Ez azért veszélyes, mert így leégethető az ATU. KX3-al összekötve megkapja az adótól a frekvenciákat, így a tárolt LC értékeket elő tudja venni a memóriájából. A hangolási folyamat akkor kezdődik, ha adás közben megnyomjuk a MODE gombot és ez nagyon gyorsan, 4 másodperc alatt befejeződik. Ilyenkor a végfokot kikapcsolja, majd a hangolás után visszakapcsolja. Az ATU QRP üzemmódban is használható végfok nélkül. Automatikus SWR figyelést nem végez. Csak kérésre hangol. A mérési jegyzőkönyv adatai a táblázatokban vannak összefoglalva. A kit ára 180 USD.   bhi DSP-s zajcsökkentő asztali hangszóró. Bemeneti jelszintje 350-3500 mV (P-P) hangszóró kimenetről vagy 160-1600 mV (P-P) line kimenetről. Hangteljesítménye 10 W. Bár HiFi hangszóró kinézete van, de a gyártó felhívja a figyelmet, hogy ez nem zenei hangszóró. Kifejezetten beszédre lett tervezve. Asztali vagy falra szerelt változatban is használható. A fütty szűrést 8 lépésben változtatja 4 dB-től 65 dB-ig míg a a zajcsökkentést 9 dB-től 35 dB-ig. A távíró jel kiszűrése nem volt tökéletes, mert néhány tized másodpercig tart a fütty eltüntetése. Érdemes meghallgatni az on-line QST kiadásban a működését.

 

 

  1. oldal Tűrd fel koax harisnyáját, mint a ruhaujjadat és készíts így dipole antennát W1ZR Joel (the Doctor is in) rovata. Úgy emlékszem, hogy a HA5KDR SOTA-sai már rögtönöztek így antennát.

 

  1. oldal Eklektikus technológia WB8IMY Steve rovata. PSK63-é a jövő? Steve azon elmélkedik, hogy vajon miért nem terjedt el gyorsabban a PSK36 a PSK31 „kövérebb” és gyorsabb változata. Neki úgy tűnik, hogy mostanában egy kicsit feljövőben van. Az tény, hogy ehhez gyorsabban kell tudni gépelni, mint a PSK31-hez, de ő azt a módszert követi, hogy az adó bufferben előbb elkezd válaszolni, így ki tudja hsználni a gyorsabb adás előnyeit. A makrók elterjedése is segíti a gyorsabb mód használatát. Az APRS-ről sok amatőr úgy gondolja, hogy azt csak URH-n használják. Steve felhívja a figyelmet, hogy RH-n a 30 méteres sávban is lehet APRS csomagokat hallani 300 baud-al. Mostanában PSK63 trillákat is lehet hallani 10,147600 MHz-en. Ezeket a pozíció adatokat az APRS Messenger programmal küldik. Továbbiakat erről itt lehet megtudni: www.wa8lmf.net/APRS_PSK63/

 

  1. oldal Hands-On Radio N0AX Ward rovata Összekötni árnyékolni. Ez az e havi téma. Sokan úgy földelik össze az egyes alkatrészeket berendezéseket, hogy régi koax kábelekből kitermelik a réz fóliát. Ward ezt nem javasolja, mert a koax szigetelése megvédi a fémet a korróziótól. Ha azt eltávolítják, akkor a korrózió bekövetkezik, és ez káros. A továbbiakban a busz vagy csillag formájú összeföldelésről elmélkedik. DC-n vagy alacsony frekvencián nincs különbség köztük. Szerinte a csillag elrendezés kényelmesebb. Nagyobb frekvencián a csillag kapcsolás fog inkább működni. Továbbiakban a földhurkok minimalizálásáról és az árnyékolásokról ír Ward.

 

 

  1. oldal Technical Correspondence Larry WR1B rovata. A huzalantennák belógásának számításához írt kalkulátort ismerteti. A program letölthető innen: www.mediafire.com/download/0bc80x0i95bo7ps/SagUtil.exe további URL-eket és magyarázatokat tartalmaz a hosszabb cikk.

 

  1. oldal Tippek és trükkök rovatban AG1YK Steve ismertet két megoldást. Az egyikben egy álca hálótartó műanyag lemezeit használja antenna vezetékek távtartására. A másikban mobilantenna állványt konstruált a „katonai lomokból”.

 

  1. oldal ARRL éves ülése. Belügy lenne, de hoztak döntést a DXCC szabályokról, ami viszont minden rádióamatőrt érint (legalábbis azokat, akik RH-n valamennyire dolgoznak). A távvezérelt állomások szabályait pontosították.

 

  1. oldal Floridai Dry Tortugasba települt ki URH-n AK4PX. Ez ott egy ritka QRA négyszög

 

  1. oldal Hogyan tanítsuk a jövőt amatőr rádióval. N2ZRW Edith írása. Az amatőr rádió ideális tanítási eszköz. Gondoljunk csak a mai rádiós kommunikációs eszközökre (WiFi). A földi terjedés előrejelzéséhez segítséget nyújt az oktatásban egy non profit amatőr szervezet. Komplex áramköröket tanít egy másik. Az oktatási tervbe is sikeresen építették be az amatőr rádiós műszaki ismereteket. Ezekre hoz fel néhány példát.

 

  1. oldal ARRL oktatás rádiós technológiákról tanároknak K1DMJ Debra. Science Technology Engineering Mathematics STEM (Tudomány, technológia, mérnöki-tudomány, matematika). A STEM olyan követelmények elé állítja a társadalmat (csak az USA-ét?), amit csak komoly oktatással lehet elérni. Ehhez a tanárokat kell oktatni Teachers Institute (TI) (Tanárok egyeteme). Ebben segédkezik az ARRL felhasználva a rádióamatőr hátterét!

 

  1. oldal Itt most kihagyok néhány oldalt. Talán az MRC az a hely, ahol az oktatásba sikeresen és direktben be tudták vinni a rádióamatőr hátteret (ld. MASAT1 !) Vannak itthon is remek előzmények. Tessék csinálni!

 

  1. oldal Verseny naptár 2015 március

 

  1. IARU HF világverseny eredmények, benne WRTC-2014 képek, utalások. Aki nem tudná, a WRTC a világ rádióamatőreinek olimpiája.

 

  1. oldal DX híradások (How’s DX) W3UR Bernie rovata. Elmélkedések a napfoltokról a jövőben az elmúlt 400 év megfigyelései alapján. Lezárult DX expedíciók és hírek az újakról.

 

  1. oldal A világ 50 MHz felett. Nem értek hozzá, meg sem próbálom lefordítani. Talán valamikor bele fogok kóstolni.

 

  1. oldal A nosztalgia rovat most gyalogbillentyűket mutat be.

 

  1. oldal Külön antennás hirdetések

 

 

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .