Miről ír a QST magazin? 2015 január

Szervusztok!

Többször gondoltam arra, hogy leírom, hogy miről szokott írni az ARRL QST újságja. Most teszek egy próbát. Nem olvastam el minden cikket alaposan, de azért igyekszem mindenről tudósítani.QST-2015-January

  1. oldal Itt mindig a főtitkár K1ZZ David szokott írni. A mostani cikk arról szól, hogy a DX vadászat örömet vagy bosszúságot okoz. Néhány konkrét példát és tanácsot is leír. A téma a Navassa DXpedition miatt aktuális.
  1. Happy 100th Birthday, QST

Az ARRL tavaly ünnepelte a születésnapját, idén a QST fogja. A 81. oldalon QST címlap fotó pályázatot hirdetnek. Egy ember csak egyszer nyerhet a jubileumi évben. Részletesen leírják, hogy mire ügyeljenek a pályázók, milyen formátumú képet küldjenek be egy bekezdésnyi leírás kíséretében. ARRL tagok pályázhatnak csak, de ARRL tisztségviselők dolgozók természetesen nem. Egy csinos mintát is bemutatnak.

  1. ARRL tagok levelezési rovata.
  1. 5 antennás távkapcsoló konstrukció részletes leírása. Nem kell külön vezérlő kábel és a PC-s vezérlést is lehetővé teszi.
  1. Yaesu FT-991 HF/VHF/UHF mobil rádió. Híradás termékről még ár nélkül (interneten van már ár is).
  1. Hybrid HF adó. Egysávos tranzisztoros-csöves hibrid rövidhullámú adó konstrukciójának ismertetése.
  1. Félvezetős 1,25 kW teljesítményű lineár végfok 160 m-től 2 méterig. Konstrukció ismertetése.
  1. Icom IC-7850-es RH/6m adóvevőről termék híradás. A 7800-as termék jubileumi turbósított változata.
  1. Egy egyszerű WSPR módú egysávos fix frekvenciás adó konstrukciójának ismertetése. 2 W vagy kisebb a kimenő teljesítménye a 30 méteres sávban, de az egész Földet körbe lehet vele rádiózni (PC-vel!). A végfoknak nem kell lineárisnak lennie, a 4FSK moduláció ezt nem követeli meg. (Olyan mint egy QRP távíró adó. Ha megunod a PC-s kommunikációt, tedd alkalmassá billentyűzésre, és én megtanítalak hozzá távírózni :-).
  1. A Beko-Elektrik HLV-1100-as 70 cm-es végfokának termék ismertetője. A kimenő teljesítménye 1000 watt, az ára 6250 USD. (Ki lehet számolni, hogy 1 watt mennyibe kerül). Erről a cikkről van video is, amit az ARRL tagok elérhetnek interneten.
  1. MFJ-223 Vektor impedancia antenna analizátor termék ismertetés. 160 m-től 6 m-ig megy, hordozható, saját kijelzője grafikus, de nem méri az impedancia előjelét és néhol pontatlan. Ára 350 USD. Ehhez is van video.
  1. Hordozható, akkuról járó kis teljesítményű antenna forgató kitelepülésre. A 12PR1A termék ismertetője. 330 USD. Eléggé gyenge és a komoly esőtől óvni kell. Amúgy finoman működik.
  1. Palstar SP30H hangszóró ismertetése. (Nem HiFi ! Amatőr rádiós.) 200 USD.
  1. Karácsonyi kézi billentyű 90 USD (Hümm-hümm. 1:0 HA8KN javára. Neki van ennél kisebb és nagyobb is és sokkal olcsóbb.)
  1. Egy alacsony yagi is jobb mint ha nincs yagid. W1ZR magyarázó cikke.
  1. Mítosz a RF földről. Mi a különbség az RF és a védő föld között. (Hasonló cikket szerintem részletesebbet és jobbat írt az RT-be HA5GN J. János Sebestyén. Eddig 13:1 a QST javára).
  1. Mikrohullám – Csináld magad sávok.
  1. NVIS (közel vertikálisan visszaverődő égi hullámok) mítosza – W1RB modellező tanulmánya
  1. Eklektikus technológia (ez a kedvenc rovatom). Az IBM svájci kutatói kifejlesztettek egy max 400 GHz mintavételi frekvenciájú ADC chip-et. Ezekből akarnak építeni két darab 1 négyzetkilométernyi rádióteleszkópot Ausztráliában és Afrikában. Arról elmélkedik WB8IMY a rovatvezető, hogy mi lesz, ha ez az áramkör beszivárog az amatőr rádiós SDR technikába. Akkor nem lesz határa az egyenáramtól nappali fényig (from DC to daylight) működő rádióknak.

A másik híradás arról szól, hogy 2m-en és 70 cm-en hogyan hallották 2500 mérföldről Kaliforniában a KH6HME jeladót. Mellékelik a youtube link-et is: Uucyw8YO9s0. (Jól szólt!)

A harmadik része a rovatnak felhívja az amatőrök figyelmét, hogy hagyják szabadon az OSCAR holdak felmenő sávrészét 148.000-146.000 között. A földi beszélgetések zavarhatják a működésüket, még egy mindössze negyedhullámú vertikális pálcával és 25 wattal is.

  1. Tippek és trükkök rovatban AG1YK ismertet sok kis apró megoldást. Voltmérő, Antenna huzal tartó dob, Diamond K400 mobil antenna problémája és megoldása.
  1. Beszámoló a K9W DXpedícióról.
  1. Beszámoló a 2014-es gyereknapi forgalmazásról.
  1. 100 évvel ezelőtti QST idézet.
  1. Az ARRL új on-line könyvtárának terve. PowerPoint diákat akarnak tárolni amatőr technikai előadásokról, valamint fél órás interjúk hanganyagait jó amatőr sztorikról. Ezekhez nagyon részletes útmutatókat közölnek. (Érdemes elolvasni a gyakorlati tanácsokat, ha valaki ilyenre adná a fejét itthon!)
  1. FCC híradások pl. hogy kell kérni a papír alapú rádióamatőr engedélyeket, mert azt az FCC az on-line adatbázissal kívánta helyettesíteni. Egyéb jogi esetek: gyermek inzultálás rádión.
  1. Fiatal kislány (KK6ISM) egy versenyre konstruált egy navigációs rendszert mindkét szemére megvakult társának, aki az egyik kezét is elveszítette. Széles karimájú kalapra épített egy automata porszívó lézeres érzékelőjét és egy rezgő kijelzőt, így a működtetéshez nincs kézre szükség.
  1. Public Service: Speciális eseményeken történő kommunikáció tervezése.
  1. 2015-ös januári versenynaptár. Benne a január 17-18-i HADX nemzetközi RH verseny. A magyarok megye rövidítést adnak vagy a HADXClub sorszámukat (ha van nekik). Ezek a szorzók. Ilyenkor a világ minden RH-n aktív amatőre a magyarokkal történő QSO-kat preferálja. Üzemmódok: fónia és távíró. (Ezen minél több magyar állomásnak illik részt vennie.)
  1. UHF verseny eredmények.
  1. 2015-ös éves februári verseny iskolásoknak.
  1. KP1 Navassa szigeti DXpedíció előzetes.
  1. 50 MHz feletti világ.
  1. Speciális USA események.
  1. Vizsga hírek. (Ha részleteket akartok e témában megtudni az USA-ról, akkor kérdezzétek új tagunkat HA7CLF Istvánt! Hihetetlen dolgokat mesélt nekem a mi belépő szintűnek megfelelő USA vizsgáról.)
  1. Régi rádiók rovata (HA5CBM Miki kedvence 🙂
  1. USA amatőr találkozók.

Célom az volt, hogy felkeltsem azok érdeklődését a HA5KDR klubba havonta járó QST folyóirat iránt, akik eddig nem olvasták, vagy nem teljesen értették azt. Szerintem érdemes a világ legolvasottabb folyóiratából ötleteket meríteni (meg esetleg más folyóiratokból is). Az ugyancsak teljes egészében amatőr témákról szóló hirdetéseket meg amúgy is mindenki lapozgatja :-). Azok a külföldiek, akik előfizetnek a QST-re, azok valamiféle külső ARRL tagokká is válnak.

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .